EU durft Russisch gas nog niet te boycotten: 'Te veel nadelen'

De Europese Unie is bezig met noodplannen om van het Russische olie en gas af te komen. Toch werd er gisteren op de EU-top nog niet tot een boycot besloten. Dat zou namelijk ook voor de eigen lidstaten grote problemen opleveren, zegt universitair docent Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen Laurien Crump tegen RTL Z.
De EU-top kende een primeur: hij werd bijgewoond door de Amerikaanse president. Joe Biden was al in Brussel voor NAVO-overleg en bleef plakken om toezeggingen te doen over de leveranties van Amerikaans gas aan Europese lidstaten. Dat zou moeten helpen om op korte termijn minder afhankelijk te worden van het Kremlin.
Maar tot een algehele boycot werd nog niet besloten. Laurien Crump, die veel onderzoek doet naar Europese veiligheid ten tijde van de Koude Oorlog, vindt dat verstandig. "Al kun je ook zeggen dat het verstandig zou zijn om wél een boycot in te stellen, omdat Poetin z'n oorlog bekostigt met de inkomsten uit gas en olie."
Logisch dus dat dit voor Oekraïne een zeer welkome maatregel zou zijn, maar de EU 'moet uiteindelijk ook nadenken over effecten op haar eigen landen'. Zo zei premier Mark Rutte dat het zelfs zou kunnen betekenen dat in Nederland verpleeghuizen niet meer verwarmd kunnen worden.
"Dat soort maatregelen is moeilijk te nemen op binnenlands niveau," denkt Crump. Ze noemt het bovendien verstandiger om nog sancties achter de hand te houden. "Dat geeft ook tijd om aan noodplannen te werken hoe we op korte termijn wél van dat Russische olie en gas af kunnen."
NAVO: 'Chemische wapens veranderen conflict'
Op de NAVO-top werd ook een ander potentieel probleem besproken: de mogelijke inzet van chemische wapens door Rusland. En dan vooral: hoe moet de NAVO in die situatie reageren? Volgens secretaris-generaal Jens Stoltenberg ontstaat er dan een heel ander soort conflict.
"Daarmee houdt hij de optie op inmenging door de NAVO open," licht Crump toe. "Poetin zal extra goed moeten nadenken voor hij dit doet. Tegelijkertijd heeft Poetin ook gezien dat de NAVO tot nu toe juist alles op alles zet om buiten dit conflict te blijven."
De vraag is dus óf er nog wel maatregelen zijn die Poetin kunnen stoppen. Het bloedvergieten gaat onverminderd door, al komen er wel signalen dat de Oekraïners terrein terug beginnen te winnen.
'Wapens raken op'
"Het hangt echt van het verdere verloop van de oorlog af," zegt Crump. "Beide kanten gebruiken steeds meer wapens, maar houden er dus steeds minder over. Dat is problematisch voor beide partijen."
Crump ziet in de onderhandelingen de enige uitweg. "Over neutraliteit lijkt wel te praten, maar Poetin wil Loehansk, Donetsk en de Krim hebben." Maar daartoe lijken de Oekraïners nog niet bereid. "Vooralsnog vrees ik dat dit conflict nog wel even door zal gaan," sluit Crump af.
Bekijk hieronder de uitzending van RTL Z met Laurien Crump: