Situatie Borodjanka 'nog erger dan Boetsja': wat is daar gebeurd?
De situatie is 'nog erger dan Boetsja', zei de Oekraïense president Zelenski over Borodjanka. In het stadje, zo'n 50 kilometer van Kiev, werden talloze gebouwen verwoest en kwamen tientallen of zelfs honderden burgers om het leven. "De Russen laten keer op keer zien dat ze er niet voor terugdeinzen om een stad in de as te leggen", zegt correspondent Jeroen Akkermans.
Op dronebeelden die de Oekraïense regering deelt, is de verwoesting van Borodjanka te zien. Talloze gebouwen zijn ingestort, volgens de regering zijn ze beschoten met Russische raketten.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Veel van de ingestorte gebouwen waren appartementen. Op straat liggen knuffels, foto's en andere persoonlijke bezittingen. En tussen het puin de omgekomen bewoners: onder de eerste twee gebouwen werden al 26 lichamen gevonden. Onder het puin liggen nog honderden mensen, denken de autoriteiten.
Langzaam gestorven
"Luchtaanvallen op woongebouwen werden 's avonds uitgevoerd, toen er zoveel mogelijk mensen thuis waren", schrijft de Oekraïense hoofdaanklager Irina Venediktova op Facebook. "Het doel was de burgerbevolking. Er zijn hier geen militaire doelen."
Reddingswerkers werden volgens Oekraïne beschoten, en ook bewoners mochten niet op zoek naar overlevenden. Volgens het Oekraïense ministerie van Defensie raakten mensen levend begraven en zijn zij langzaam gestorven. Pas toen de Russen zich terugtrokken, kon het puinruimen beginnen.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
De totale vernietiging van Borodjanka past in de tactiek van het Russische leger, zegt correspondent Jeroen Akkermans, die zelf in Kiev is. "Het maakt de Russen niet zoveel uit wie of wat ze raken, ze deinzen er niet voor terug om alles plat te bombarderen. Dat hebben we eerder gezien tijdens oorlogen van het Russische leger in andere landen, in het oosten van Oekraïne en nu ook rond Kiev."
De Russische troepen zijn daarbij nietsontziend, zegt Akkermans. "Of er veel burgerslachtoffers worden gemaakt, telt niet. De vraag wordt niet gesteld."
Oorlogsmisdaad
Het vernietigen van burgerdoelen is een oorlogsmisdaad, net als het beschieten van hulpverleners. Onderzoekers zijn daarom direct begonnen om bewijzen te verzamelen, schrijft Venediktova.
"Dat is heel belangrijk, omdat oorlogsmisdaden zo moeilijk te bewijzen zijn", zegt Akkermans. "Het Kremlin ontkent alles, of ze zeggen: het zijn geen burgerdoelen, want er zaten Oekraïense soldaten. Het is daarom zaak om zo snel mogelijk bewijsmateriaal veilig te stellen, zoals foto's, video's of forensisch bewijs."
In de plaats Boetsja werd eerder deze week ook een slagveld achtergelaten door de Russen. Ook daar zouden de Russische troepen oorlogsmisdaden hebben gepleegd en onschuldige burgers hebben gedood. In deze video laat Akkermans de verwoesting in Boetsja zien:
Boetsja en Borodjanka liggen allebei ten noorden van Kiev, en werden ingenomen door Russische troepen die probeerden de Oekraïense hoofdstad te bereiken.
Die opmars mislukte, inmiddels heeft het Russische leger zich uit het hele gebied in het noorden van Oekraïne teruggetrokken.