De Russen claimen Marioepol in handen te hebben: wat zou dat betekenen?
Rusland claimt de Oekraïense havenstad Marioepol in handen te hebben, hoewel de Oekraïense president Zelenski nog steeds verzet ziet. Wat zou deze Russische verovering betekenen? "Rusland kan daar dan de vlag hijsen, maar wel op verschroeide aarde."
De Oekraïense president Zelenski ziet nog wel verzet, maar het Russische ministerie van Defensie zegt Marioepol 'geheel te hebben schoongeveegd'. De Russische staatspersbureaus Tass en RIA laten weten dat er 'geen Oekraïense troepen meer actief zijn' in het stedelijk gebied van de havenstad. Daarmee zou, als die claim klopt, de stad grotendeels in Russische handen zijn.
Volgens de New York Times heeft de Oekraïense president Zelenski gezegd dat er nog steeds Oekraïense militairen actief zijn, maar wel slechts in kleine delen van de stad. "Desalniettemin verdedigen onze jongens de stad heldhaftig", zei hij tegen Oekraïense media, "en daar zijn we dankbaar voor."
Azovbataljon
Er zouden nog leden van het Azovbataljon stand houden, maar zij zouden volledig afgesneden zijn van de buitenwereld. Ze zouden zich onder anderen hebben verschanst op een industrieel complex.
Een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie laat weten dat bijna 1500 Oekraïense soldaten zich hebben overgegeven. Er zouden volgens datzelfde ministerie nog 2500 Oekraïense soldaten aan het vechten zijn. Oekraïne liet zich niet uit over aantallen.
De Oekraïense regering liet al eerder weten dat de situatie in Marioepol 'erg moeilijk' was en de humanitaire crisis onverminderd groot. Eerder vandaag had Zelenski contact met onder meer de Britse premier Boris Johnson over de nijpende situatie.
Er wordt al wekenlang gevochten in Marioepol. De havenstad wordt constant gebombardeerd door de Russen en zwaar verdedigd door Oekraïense militanten. Er zouden volgens de burgemeester meer dan 21.000 inwoners zijn gedood.
Volgens RTL NIieuws-correspondent Jeroen Akkermans, die in Oekraïne is, is Rusland in Marioepol 'in ieder geval aan de winnende hand'. "Dit bericht, dat Marioepol in Russische handen zou zijn, is vroeg of laat bijna onvermijdelijk."
Verzetshaarden steeds kleiner
Hij vervolgt: "De Russische overmacht was al zo groot de afgelopen dagen. En de Oekraïners hadden problemen met de munitieaanvoer en verversing van de troepen." Volgens Akkermans werden de verzetshaarden aan Oekraïense zijde 'steeds kleiner'. Die zitten er wel nog steeds, zo lijkt het, maar dat is volgens Akkermans 'lastig te verifiëren'.
Rusland had heel duidelijk zijn zinnen op de stad gezet. "Reken maar dat ze er alles aan doen om die stad in te nemen, het maakt niet uit hoe", zegt Akkermans.
Dat heeft vooral te maken met de strategische ligging van die stad. Peter Wijninga, defensiedeskundige bij het The Hague Centre for Strategic Studies, legde al eerder aan RTL Nieuws uit: "Marioepol ligt tussen de Donbas en de Krim, en wordt daardoor ook wel de landbrug genoemd. Voor de Russen is het heel belangrijk om die landburg in handen te hebben, zodat ze een verbinding over land hebben met de Krim."
In onderstaande video volgt nog meer uitleg over de strategische ligging van Marioepol:
Dwarsbomen
Bovendien hadden de Oekraïners de watertoevoer vanaf de Dnjepr-rivier naar de Krim stopgezet. Dit deden ze om de Russen te dwarsbomen. "Met een eventuele verovering van die zogenoemde landbrug, krijgen de Russen niet alleen een betere verbinding met de Krim, maar ook vers water", aldus Wijninga.
Als de claim van Rusland klopt, dan kunnen de Russen inderdaad hun vlag hijsen in die stad, zegt Jeroen Akkermans. "Maar daarmee is nog niets gezegd over de rest van Oekraïne en het verdere verloop van de oorlog." Het is volgens Akkermans vooral een symbolische overwinning, want: "In principe is en blijft het een vlag op verschroeide aarde."
Situatie in Marioepol
Eerder deze week beschreef Jeroen Akkermans de situatie van de havenstad als volgt: "Er komt geen mens in. Er wordt gebombardeerd, maar vooral veel artillerie en raketinslagen. Ook zijn er huis-aan-huisgevechten. Dat maakt de kans dat mensen het overleven steeds kleiner. En de doden worden tijdelijk, of helemaal niet, begraven. De stad verkeert in een noodtoestand. Er is nauwelijks nog voedsel, geen stromend water, geen elektriciteit. De achterblijvers zijn in overlevingsmodus. Er is geen alternatief."
"De Russen willen vanaf maandag de stad vergrendelen", zegt Akkermans. "Dan kan er geen man meer in of uit."