Nog strengere maatregelen Shanghai: einde lockdown nog niet in zicht
Meer dan een maand zit het grootste deel van Shanghai al in lockdown, maar het stadsbestuur lijkt voorlopig niet van plan om gas terug te nemen met het 'zerocovidbeleid'. Integendeel, er worden opnieuw strengere maatregelen afgekondigd om verspreiding van corona te voorkomen. Ondertussen groeit de frustratie, ziet correspondent Roland Smid.
Shanghai heeft in totaal negen nieuwe maatregelen afgekondigd. Zo worden alle 25 miljoen inwoners van de stad nog eens getest, worden bewegingen van personen zoveel mogelijk beperkt en wordt het vervoer naar quarantainecentra bij een positieve coronatest versneld.
China had lange tijd veel succes met zijn zerocovidbeleid. Na de eerste maanden van de pandemie bleven de coronacijfers in het land lange tijd erg laag. Maar sinds de opkomst van de besmettelijke omikronvariant raken steeds meer Chinezen besmet. Shanghai ging afgelopen maart weer in lockdown.
Steeds meer luide protesten
Toch houdt de Chinese overheid een rotsvast geloof in zijn beleid, zegt correspondent Smid, die zelf in Shanghai woont. "Volgens Peking zit er voor het land niets anders op dan het virus 'resoluut' de kop in te drukken. De aanscherping van de maatregelen in sommige delen van Shanghai laten dat wederom zien. Of de bevolking er nog steeds in gelooft, valt te betwijfelen."
"Er zijn steeds meer luide protesten hoorbaar. Vooral omdat er maar geen einde lijkt te komen aan de lockdown. Een einddatum wordt door de overheid niet gegeven. Tegelijkertijd verliezen veel burgers inkomen. Denk aan winkelpersoneel, taxichauffeurs, en andere beroepen in de dienstensector. Zij zijn veelal afhankelijk van wat er per dag wordt verdiend, en tijdens de lockdown is dat meestal niets."
Sinds 10 maart zijn in Shanghai 200 miljoen tests afgenomen, op een bevolking van 26 miljoen inwoners, in een poging de meest recente corona-uitbraak in de stad de kop in te drukken. Dat lukt nog niet zo heel erg goed. Na een maand lockdown is het aantal besmettingen afgenomen van gemiddeld 20.000 tot nog steeds meer dan 17.000 per dag.
Censuurpolitie grijpt in
"Daar is veel frustratie over", zegt correspondent Smid. "Veel onvrede wordt geuit op Chinese sociale media. Die wordt consequent binnen een paar uur weer gewist door de censuurpolitie. Je ziet dat de staat controle probeert te houden op de informatiestroom, maar dat dit nauwelijks lukt. Berichten van staatsmedia die de situatie rooskleurig laten voorkomen, worden door het grote publiek weggehoond."
Zo ziet de lockdown in Shanghai eruit: