Gazprom sluit Polen en Bulgarije af van Russisch gas
Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom stopt vandaag met het leveren van gas aan Polen en Bulgarije. Het besluit hing sinds gisterenavond al in de lucht. Gazprom geeft als reden voor het besluit de weigering van de twee landen om in roebels voor de leveringen te betalen.
Gazprom maakte het besluit onder meer via Twitter bekend. Volgens de Poolse regering zijn de gasreserves voldoende gevuld om voorlopig nog mee vooruit te kunnen.
Gasopslagen gevuld
De gasopslagen in het land zijn voor 76 procent gevuld, aldus de Poolse premier Mateusz Morawiecki. Daarnaast doet het land er alles aan om gas uit andere landen te krijgen. Het Poolse gasbedrijf PGNiG zegt dat de levering van de brandstof naar zijn klanten gewoon doorgaat.
Polen is voor een groot deel afhankelijk van Russisch gas. Het zogeheten Yamal-contract met Gazprom is goed voor de import van 10,2 miljard kubieke meter aardgas per jaar. Dat is ongeveer de helft van al het gas dat Polen verbruikt.
Rusland eist dat 'onvriendelijke landen' die de inval in Oekraïne veroordelen, gas in roebels afrekenen, maar Europese klanten weigeren dat. De eis zou tegen eerdere afspraken in leveringscontracten ingaan. Met de eis hoopt Rusland onder andere de waarde van de eigen munt hoog te houden. De roebel daalde na het begin van de inval in Oekraïne sterk in waarde door alle sancties die westerse landen instelden tegen Rusland, maar herstelde vervolgens.
Roebels en anders geen gas
Gazprom zegt geen gas meer te leveren zolang Polen en Bulgarije niet in roebels betalen. Het concern dreigt ook de toevoer van gas via die landen naar andere bestemmingen te verminderen als Polen en Bulgarije gas aftappen.
Vanuit Moskou klinkt de roep om meer landen van het Russische gas af te sluiten. Parlementsvoorzitter Vjatsjeslav Volodin noemde de stap van Gazprom juist en betoogde dat andere 'onvriendelijke landen' dezelfde behandeling verdienen als Polen en Bulgarije.
Nederland: onafhankelijk van Russisch gas
Op 22 april maakte het kabinet bekend dat Nederland voor het einde van het jaar compleet onafhankelijk wil zijn van energiebronnen uit Rusland.
Het voornemen is door besparende maatregelen, meer verduurzaming en extra import vanuit andere landen, geen kolen, olie en gas meer uit Rusland te hoeven importeren.