Ronde blaasjes

Tweede geval met apenpokken in België, ook besmettingen in Duitsland en Frankrijk

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
Tweede geval met apenpokken in België, ook besmettingen in Duitsland en Frankrijk
RTL

In België is vandaag het tweede geval van apenpokken opgedoken. Dat meldt de Belgische viroloog Marc van Ranst via Twitter. Hij roept mensen met verschijnselen die lijken op apenpokken op om zich te melden bij de huisarts. Ook in Duitsland en Frankrijk zijn gevallen ontdekt.

Apenpokken kunnen leiden tot griepsymptomen en huiduitslag. Het virus komt normaal gesproken alleen voor in Centraal- en West-Afrika. Maar sinds begin deze maand wordt het virus in steeds meer Europese landen geconstateerd. Ook de VS, Canada en Australië melden een of meerdere besmettingen.

Feestje

De laatst vastgestelde patiënt uit België betreft een man uit Vlaams-Brabant die op hetzelfde feestje was als de eerste patiënt waarmee het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen gisteren naar buiten kwam. De mogelijke link met het feestje wordt nog verder onderzocht. Zijn besmetting kwam aan het licht doordat hij de kenmerkende blaasjes en bobbeltjes op zijn handen had.

In Duitsland is de eerste besmetting vastgesteld bij iemand uit München, meldt het Instituut voor Microbiologie. De patiënt had last van plekken op de huid die de ziekte kenmerken.

In Frankrijk is het virus vastgesteld bij een 29-jarige man uit de regio Parijs. Hij heeft niet gereisd naar landen waar het virus circuleert. De man is er niet ernstig aan toe en verblijft in isolatie in zijn woning.

Volgens minister Kuipers (Volksgezondheid) is de kans groot dat het virus ook hier opduikt:

Volgens minister Kuipers van Volksgezondheid is de kans groot dat het virus ook in ons land zal opduiken.

Experts van de verschillende Belgische overheden komen vandaag bijeen om te overleggen over een Belgische aanpak tegen een verdere verspreiding van het apenpokkenvirus.

Volgens het Instituut voor Tropische Geneeskunde lijkt op basis van de huidige gegevens de kans klein dat het virus zich onder de brede bevolking verspreidt. "Als wetenschappers en arts zijn we op onze hoede en houden we het verloop nauwlettend in de gaten."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

(Nog) niet in Nederland

In Nederland is volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vooralsnog geen geval vastgesteld.

"Maar het is wel opvallend dat het nu lijkt dat het virus makkelijker van mens tot mens overgedragen lijkt te worden", zei een woordvoerder eerder tegen deze site.

Besmetting via druppels

Over het algemeen verloopt een besmetting na heel nauw contact, via ademhalingsdruppels. Maar de Britse gezondheidsdienst UKHSA zegt dat een aanzienlijk deel van de infecties via seksueel contact werd overgedragen. In de meeste gevallen ging het om seks tussen mannen.

Mensen kunnen na besmetting last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren, rillingen en vermoeidheid.

Ongebruikelijke opmars van apenpokken bij mensen: virologen zoeken verklaring
Lees ook

Ongebruikelijke opmars van apenpokken bij mensen: virologen zoeken verklaring

Apenpokkenvirus soms dodelijk

Apenpokken begint net als griep: je kunt last krijgen van koorts, hoofdpijn, misselijkheid. Maar een aantal dagen later krijgen patiënten te maken met ronde blaasjes met etter, die weer een aantal dagen later uitdrogen en tenslotte verdwijnen. Apenpokken en de pokken behoren tot de pokkenvirusfamilie, en dat is anders dan de welbekende waterpokken die bij kinderen voorkomt.

Voor het eerst werd het apenpokkenvirus geconstateerd bij apen, in 1958, maar momenteel worden knaagdieren gezien als de belangrijkste dierlijke gastheer. Veruit de meeste mensen herstellen binnen enkele weken van de ziekte. In een enkel geval is een ziekenhuisopname nodig, en soms kan de ziekte mensen fataal worden. 

Er zijn twee stammen van het virus bekend: de Congo-stam is best ziekmakend en kan zelfs tot sterfte leiden in 10 procent van de gevallen. Maar er is ook een West-Afrikaanse stam die minder besmettelijk en ziekmakend is, die in ongeveer 1 procent van de gevallen fataal kan aflopen.

Lees meer over
RIVMApenpokkenInfectieziekteLink in bioBelgiëNederland