Inhaalslag na corona: wereldwijd zeker 579 mensen geëxecuteerd
Het aantal executies in de wereld is in 2021 weer toegenomen. De belangrijkste reden voor de toename is de de opheffing van coronamaatregelen. Amnesty heeft 579 executies geregistreerd in 2021, maar benadrukt dat het er waarschijnlijk veel meer zijn. Voor zover bekend zijn 24 vrouwen geëxecuteerd.
Veel terechtstellingen die in 2020 niet doorgingen konden pas na versoepelingen worden uitgevoerd. Amnesty International registreerde na vijf jaren van afname een stijging van 20 procent vergeleken met 2020. Toch was het aantal uitgevoerde doodstraffen vorig jaar het op een na laagste sinds 2010.
Cijfers niet compleet
Een woordvoerder van Amnesty noemt de cijfers zorgwekkend. "Het zijn minimale schattingen, het daadwerkelijke aantal executies ligt wereldwijd waarschijnlijk veel hoger." Landen als China, Noord-Korea en Vietnam brengen daarover geen cijfers naar buiten. "We vermoeden dat in China jaarlijks duizenden mensen worden geëxecuteerd."
Van de bekende gevallen vond meer dan de helft plaats in Iran. "Dat heeft te maken met een toename in druggerelateerde executies", zegt de woordvoerder. Amnesty stelt vast dat de doodstraf vorig jaar in achttien landen is uitgevoerd, net als het jaar ervoor.
Doodstraf afgeschaft in Sierra Leone
De mensenrechtenorganisatie meldt ook positieve ontwikkelingen. Zo is in Sierra Leone, Kazachstan en Papoea-Nieuw-Guinea de doodstraf afgeschaft. Nog drie landen zijn het proces begonnen om die stap te volgen. In de Verenigde Staten nam het aantal executies af tot het laagste niveau sinds 1988.
Volgens Amnesty zijn er wereldwijd nog zeker 28.000 mensen die vastzitten met een doodvonnis. In Europa is Belarus het enige land dat de doodstraf uitvoert. Dat gebeurde vorig jaar zeker één keer.