Nederlandse documentaire

Amerikaan Clinton Young mag na bijna 20 jaar dodencel verlaten: 'Familie gilde het uit'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Jessica VilleriusAmerikaan Clinton Young mag na bijna 20 jaar dodencel verlaten: 'Familie gilde het uit'
RTL

De Amerikaan Clinton Young mag na bijna twintig jaar de dodencel in Texas verlaten. De gehele strafrechtelijke procedure moet opnieuw, werd gisteren naar buiten gebracht. Young werd op 19-jarige leeftijd veroordeeld voor dubbele moord, maar heeft altijd ontkend. Het goede nieuws kwam voor zijn familie en voor de Nederlandse documentairemaker Jessica Villerius als een grote verrassing: "Iedereen is opgelucht."

In november 2001 werden twee mensen vermoord in Texas. Vier mannen tussen de 18 en 22 jaar werden opgepakt, onder wie Clinton Young die aanvankelijk op de vlucht was geslagen. Young was namelijk net vrijgelaten uit de jeugdgevangenis en mocht in het gebied van het plaats delict niet komen. Daarnaast was hij onder invloed, wat illegaal is in Texas. 

Young zweeg tijdens proces

Hij had dus wat op zijn kerfstok, maar of hij ook de moorden had gepleegd? Geen sprake van, was het verhaal van Young. Toch zei hij dat destijds niet tegen de politie. Vanaf het moment dat hij werd aangehouden, besloot Young te zwijgen, mede door de cultuur waarin hij was opgegroeid.

De andere drie verdachten, David, Mark en Darnell, vormden een hechte vriendengroep. Young kende ze nog maar net. De drie vrienden wezen dan ook naar Young als dader van de moorden en legden - vaak tegenstrijdige - verklaringen af, die belastend waren voor Young.

Forensisch bewijs dat Young de moorden zou hebben gepleegd was er niet, maar toch geloofde de jury de drie vrienden en werd Young veroordeeld tot de doodstraf.

Clinton Young, in 2017
Clinton Young, in 2017

Vanaf dat moment zat Young in een 'death row', een zogenoemde dodencel. Daar bezocht de Nederlandse documentairemaker Jessica Villerius hem zeker acht keer voor haar documentaire Deal met de dood. "Zo'n dodencel is een vreselijke kooi, een uitzichtloze plek", vertelt Villerius aan RTL Nieuws. "Hij heeft daar twintig jaar lang geen mens aangeraakt, hij is volledig geïnstitutionaliseerd. En zeker tijdens de pandemie afgelopen anderhalf jaar was het zwaar. In die periode heeft hij bijna alleen maar op cel gezeten."

Anderen hadden deal met justitie

De hoop dat Young die dodencel ooit zou mogen verlaten, begon toen twee van de drie bevriende verdachten onthulden dat ze tijdens de rechtszaak een deal hadden gesloten met justitie. Als zij verklaarden dat Young de dader was, kregen ze zelf strafvermindering. Daarnaast zouden ze tegen medegedetineerden hebben verteld wie de échte dader was van de moorden.

In 2017 besloot de rechtbank eindelijk dat er nieuw onderzoek gedaan moest worden en dat de executie van Young afgewend werd. En gisteren kwam het verlossende woord: de gehele zaak moet opnieuw, Young is niet langer veroordeeld.

Villerius: "Dat betekent dat er geen enkele juridische grond meer is om hem in de dodencel te houden, hij is weer onschuldig tot het tegendeel bewezen is. We hopen daarom dat hij zo snel mogelijk wordt overgebracht naar een gewone cel, wat voor hem echt heel bijzonder zal zijn."

'Hopelijk zo snel mogelijk vrij'

Inmiddels zit Young langer vast dan dat hij vrij is geweest in zijn leven. "En waarvoor? Omdat iemand hem erbij heeft gelapt? Uiteindelijk zal hij schuldig worden bevonden aan een aantal zaken, zoals het feit dat hij op die plek was, waar hij niet mocht zijn. Maar het staat inmiddels echt wel vast dat hij die moorden niet gepleegd heeft, waardoor ik hoop dat hij zo snel mogelijk wordt vrijgelaten."

De familie van Young, waarmee Villerius veelvuldig contact heeft gehad voor haar documentaire, reageerde enorm opgelucht op het nieuws. "Mijn oor doet nog pijn van het gegil", lacht Villerius. "Ik heb ze gisteren gesproken en dat telefoontje was echt te gek. Ze waren ongelooflijk blij, moesten huilen en gillen tegelijk. We hopen echt dat hij snel weer naar huis kan."