Gevaarlijke zoektocht na lawinedrama Italië: 'Lichamen uiteengereten'
Op de Marmolada in de Italiaanse Dolomieten wordt nog steeds gezocht naar overlevenden van het fatale lawinedrama. Er worden vijf mensen vermist. Ondertussen is in vijf noordelijke regio’s de noodtoestand uitgeroepen vanwege de extreme droogte.
Zondagmiddag ging het gruwelijk mis toen een enorm stuk van een berggletsjer in de Italiaanse bergen afbrak en met hoge snelheid naar beneden stortte. Zeker zeven mensen zijn omgekomen.
Bekijk hieronder de beelden van het moment waarop de gletsjer losbreekt:
'Kans op nieuwe lawines'
Maandagavond werd het vierde slachtoffer officieel geïdentificeerd. Het gaat om een 54-jarige vrouw uit Levico, een bekende in de regio Trentino omdat ze er met een rondrijdend busje aan het spit geroosterde kippen verkocht. Eerder werd al duidelijk dat een 52-jarige berggids en twee bergbeklimmers van 27 en 48 jaar de ramp niet hebben overleefd.
De zoektocht naar de vijf mensen die nog worden vermist, wordt gehinderd door het risico op nieuwe instortingen, vertelt correspondent Anouk Boone die is afgereisd naar het rampgebied. "Het blijft gevaarlijk vanwege de kans op nieuwe lawines en verschuivingen. Er wordt daarom veel gebruik gemaakt van helikopters en speciale meetapparatuur waaronder drones. Ik zag ook een ingeroepen team van specialisten uit Zwitserland."
Lichaamsresten
Vandaag wordt op de lagere stukken van de plek van de lawine gezocht met honden, al wordt er rekening mee gehouden dat sommige vermisten misschien wel nooit gevonden worden. Boone: "Door de kracht van de lawine zijn enorme ijs- en rotsblokken naar beneden gekomen, wat de zoektocht bijzonder moeilijk maakt. Lichamen van slachtoffers zijn daardoor in stukken uiteengereten. En sommige lichaamsresten kunnen mogelijk pas geborgen worden als afgebroken brokken ijs zijn gesmolten."
Hoe de uitzonderlijke gletsjerbreuk precies is ontstaan, is nog niet officieel vastgesteld. Wel wordt in Italië gewezen op de extreme warmte van de laatste maanden. Door hogere temperaturen is er minder sneeuw en ijs, en worden gletsjers steeds kleiner en onstabieler.
IJskap blootgelegd
"In augustus vorig jaar was de gletsjer nog mooi, wit, met een laagje sneeuw", vertelt beheerder Carlo Budel van de Punta Penia, een berghut op 3343 meter hoogte op de Marmolada, aan de Italiaanse krant La Repubblica. "Dit jaar was de ijskap eind juni al volledig blootgelegd: zwart, vol open spleten. Een situatie die ik nog nooit eerder had gezien." Budel zegt dat hij afgelopen week het geluid kon horen van waterstromen onder de ijskap van de gletsjer.
Al vroeg in het voorjaar waren er in Italië zorgen over de droogte, zegt correspondent Boone. "Ik kan me niet herinneren wanneer het voor het laatst echt geregend heeft. Tegen het einde van juni is dat geëscaleerd, omdat het water in onder meer rivieren in de Povlakte te laag staat."
'Heel hete zomer'
De regering van premier Draghi heeft maandag de noodtoestand uitgeroepen in vijf noordelijke regio's vanwege die droogte. Dat betekent dat er financiële compensatie komt voor onder anderen boeren. Ook worden er crisisteams opgesteld die moeten uitzoeken hoe er zuiniger met water omgegaan kan worden.
Voor de toeristen - onder wie traditiegetrouw ook veel Nederlanders - die naar Italië afreizen, is het zaak om je bewust te zijn van de hitte in het land, zegt Boone. "Het gaat nog te ver om toeristen te waarschuwen. Maar afgelopen week was het met temperaturen van rond de 40 graden al erg warm in steden zoals Rome, Napels en Bologna. Een voorbode dat er net als vorig jaar - met onder meer ruim 48 graden op Sicilië - weerrecords worden verbroken en het opnieuw een heel hete zomer wordt."