Water op rantsoen, Italië kampt met ongekende droogte: 'Het is een ramp'
Italië heeft te maken met de droogste periode in zeventig jaar tijd. Het land snakt naar water. Dat geldt voor de inwoners, maar ook voor gewassen en het vee. In grote delen van het land is inmiddels de noodtoestand uitgeroepen. Water is geen vanzelfsprekendheid meer en gaat op rantsoen.
In Rome staat het water in de Tiber zo laag dat er op sommige plekken archeologische brugresten naar boven komen. In de Po, de langste rivier van het land, herrijzen scheepswrakken uit de Tweede Wereldoorlog. Daar staat nu het water ruim 7 meter lager dan normaal.
Het is wel vaker droog, maar dit jaar is het extreem. Door de zachte winter kwam er weinig smeltwater vanuit de Alpen. Ook het voorjaar in Italië was warmer dan normaal. In juni liep de temperatuur op tot wel 40 graden. "Het was bijna niet te doen om naar buiten te gaan, het werd ook afgeraden," vertelt correspondent Anouk Boone.
Maatregelen
Inmiddels worden Italianen aangespoord om water te besparen en dat is niet altijd op vrijwillige basis. Onder meer in Verona en Pisa wordt het gebruik van drinkwater beperkt. In Verona mag het drinkwater deze zomer overdag alleen worden gebruikt om te koken, wassen en het huis te poetsen. Een zwembad vullen mag alleen ’s nachts, al wordt gevraagd om het helemaal niet te doen. Ook is er op sommige plekken een limiet aan de dagelijkse consumptie van kraanwater ingesteld.
Op andere plekken in het land – zoals Venetië en Milaan, Parma en Spoleto – zijn de fonteinen uitgezet. En in Cogoledo, aan de Ligurische kust, is het deze zomer niet meer mogelijk om te douchen op het strand.
In Bologna mag je thuis niet meer de auto wassen. Ook wordt aangeraden de wasmachine alleen op 30 graden te draaien. Het water waarmee groente en fruit wordt gewassen dien je op te vangen, zodat je het nog een keer kunt gebruiken.
Bezorgde boeren
De rivier de Po is een levensader voor de landbouw in Noord-Italië. De lage waterstand doet vooral pijn bij de boeren in de Povlakte, want er is onvoldoende water om het land mee te bewateren. Boer Idelfonso verbouwt mais, maar zijn planten zijn veel te klein voor de tijd van het jaar. "De oogst is verloren. Ook als het nu gaat regenen. Hooguit worden de planten nog wat groener, maar er groeit geen maiskolf meer aan."
De mais wordt vooral gebruikt voor veevoer, en zo komt ook het eten van koeien in het geding. Dat gaat de veehouder voelen in zijn portemonnee. Door de schaarste aan veevoer zal de prijs stijgen. Maar hij heeft meer zorgen. Door het aanhoudende warme weer geven de koeien ook nog eens minder melk.
"We zijn erg bezorgd voor de toekomst. Niet alleen voor wat betreft de tekorten op het land, maar ook voor wat er straks nog op tafel van de Italianen komt. De voedselprijzen zullen oplopen", zegt Paola Bono, directrice van de lokale boeren- en tuindersbond van de regio Cremona.
"Het is een ramp voor de Povlakte", zegt ze. "In zeventig jaar heeft de agricultuursector niet zo’n dramatische watercrisis meegemaakt. De hele keten wordt bedreigd."
De Italiaanse overheid heeft nu de noodtoestand uitgeroepen voor de vijf zwaarst getroffen regio's. Daardoor komt er extra geld vrij. Maar dat gaat slechts om enkele tientallen miljoenen, en dat is lang niet genoeg.
Boer Idelfonso hoopt in ieder geval dat een deel van het geld ook zijn kant op komt. "We hopen dat de regering of Europa ons tegemoetkomt, zodat we in ieder geval volgend jaar weer kunnen inzaaien zonder bij de bank te moeten aankloppen voor een lening."