Mensenrechtenschendingen

VN-rapport Oeigoeren 'verboden terrein' in China

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Associated Press VN-rapport Oeigoeren 'verboden terrein' in China
RTL

Chinese media zwijgen in alle talen over het VN-rapport dat gisteravond laat verscheen. Daarin wordt melding gemaakt van 'overtuigend bewijs' voor grove mensenrechtenschendingen in de Oeigoerse regio.

In de Chinese staatsmedia gaat het vandaag over 'het gevecht tegen corona' en over een internationale beurs in Peking die door leider Xi Jinping geopend wordt. Maar niets over Oeigoeren en niets over de langverwachte bevindingen van het mensenrechtenorgaan van de Verenigde Naties.

"De Chinese media staan onder strenge controle van de staat", zegt correspondent Roland Smid. "Zelfs de private mediabedrijven moeten zich aan de censuurregels houden. En vandaag is het duidelijk: dit onderwerp is verboden terrein. De overgrote meerderheid van de Chinezen zal dus nooit over dit rapport horen", aldus Smid.

VN: China schendt mensenrechten in Xinjiang
Lees ook

VN: China schendt mensenrechten in Xinjiang

Ook op de Chinese sociale media, zoals WeChat en Weibo, gaat het vandaag over andere zaken. Commentaren over Oeigoeren of de VN worden razendsnel gecensureerd. Vroeg in de ochtend waren er wel een aantal felle commentaren te lezen van Weibo-gebruikers die de VN bekritiseerden. Maar zelfs die posts werden gecensureerd.

De websites van veel internationale media zijn in China geblokkeerd, net als sociale media zoals Twitter en Facebook. In China kan men alleen met een VPN op die websites, waarmee de Chinese blokkades omzeild worden. Het is onduidelijk hoeveel mensen in China toegang hebben tot een VPN.

China: rapport bevat onwaarheden

Officieel is er wel een reactie van de Chinese overheid: een document van maar liefst 131 pagina's waarin China betoogt dat het beleid wél deugt, is samen met het VN-rapport gepubliceerd. Volgens China zijn de maatregelen in de regio 'gepast' en 'wettelijk' om terrorisme tegen te gaan. Ook reageerde de Chinese gezant bij de VN: volgens hem berust het rapport op 'onwaarheden' en is er sprake van 'inmenging in de interne Chinese aangelegenheden'.

Tegelijkertijd voert China internationaal een media-offensief, op de platforms die in China geblokkeerd zijn. Zo wordt YouTube al maanden overspoeld met gelikte video's over hoe Oeigoeren een 'comfortabel' leven leiden na 'succesvolle praktijktrainingen in speciale scholen'.

Schrijnende verhalen

In die video's wordt nergens gesproken over martelingen of gedwongen sterilisatie, zoals in het VN-rapport. China probeert de wereld ervan te overtuigen dat in de moeilijk te bereiken regio alles pais en vree is. 

Maar het rapport laat anders zien. VN-mensenrechtenchef Michelle Bachelet en haar team spraken met talloze getuigen en experts. Eerder dit jaar brachten ze een bezoek aan de regio. Smid: "De verhalen in het rapport zijn schrijnend. Natuurlijk kennen we de verhalen al veel langer, maar zo’n gedetailleerd rapport van de VN zagen we nog niet eerder. Maar toch zullen de meeste Chinezen er niets van horen."

Afgelopen mei publiceerde de BBC bewijs voor het het systematisch onderdrukken en mishandelen van Oeigoeren: