Nog een termijn?

Joe Biden 80 jaar: alles wat je nog niet wist van de president van de VS

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPJoe Biden 80 jaar: alles wat je nog niet wist van de president van de VS
RTL

Feest in het Witte Huis. Morgen viert Joe Biden zijn tachtigste verjaardag. Hij is de oudste president van de Verenigde Staten en denkt niet aan stoppen. Volgens zijn arts is hij gezond en kan hij al z'n taken volledig uitvoeren, maar sommigen twijfelen daaraan.

In juni fietste Biden een rondje op de fiets. Toen hij wilde afstappen bleef zijn voet vastzitten in het pedaal. Hij viel om, maar bezeerde zich niet. "Het gaat goed," zei hij tegenover de pers. "Mijn voet bleef haken."

Fitte president

Er zijn genoeg mensen die op hoge leeftijd niet meer op de fiets stappen, maar Biden doet het wel. Het schetst een beeld van een fitte president. Maar dan moet het niet fout gaan, zoals toen. De filmpjes van de val gingen de wereld over.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Er zijn veel democraten die zich zorgen maken over de leeftijd van hun president," zegt Amerika-correspondent Erik Mouthaan. "Als Biden herkozen wordt, zal hij 82 zijn, en aan het eind van een eventuele tweede termijn 86. Dat is heel oud, de oudste president tot nog toe was Ronald Reagan die afzwaaide op zijn 77ste."

Biden loopt op 17 november naar verslaggevers toe bij het Witte Huis, na zijn bezoek aan de G20 in Indonesië.© ANP
Biden loopt op 17 november naar verslaggevers toe bij het Witte Huis, na zijn bezoek aan de G20 in Indonesië.

Volhouden

Maar Biden wil zeker nog niet met pensioen. Hij werkt volgens het Witte Huis zeven dagen in de week. In de weekenden doet hij het vaak wel rustiger aan. Dan gaat hij naar zijn woning in Delaware.

Om in conditie te blijven sport hij vijf ochtenden in de week, soms met een personal trainer. Zijn workout bestaat onder meer uit gewichtheffen, maar hoe intensief het allemaal is, weten we niet.

Koekjes en ijsjes

Maar Biden is natuurlijk vooral heel veel aan het werk. Besprekingen, besprekingen, en nog eens besprekingen bepalen zijn dag. Als hij even niet hoeft te overleggen, schept Biden vaak een luchtje in de tuin van het Witte Huis. Ook hond Commander geeft afleiding aan z'n drukke bestaan.

Is alles dan gezond aan Biden zijn bestaan? Zeker niet. Hij staat bekend als een echte zoetekauw. Hij vindt chocoladekoekjes lekker en haalt graag ijsjes als hij op pad gaat. Ook drinkt hij oranje Gatorade, een suikerrijke sportdrank. Maar dik kun je Biden toch zeker niet noemen. 

In mei 2021 haalt Biden (met zijn bekende zonnebril) een ijsje bij Honey Hut Ice Cream in Cleveland.© AFP
In mei 2021 haalt Biden (met zijn bekende zonnebril) een ijsje bij Honey Hut Ice Cream in Cleveland.

Wel scherp, minder energiek

Volgens adviseurs en werknemers die met hem samenwerken is Biden nog altijd scherp van geest, zo schrijft de New York Times deze zomer. Hij stelt slimme vragen, voert discussies op inhoud, haalt zwakke punten uit nota's en herschrijft speeches op het laatste moment.

Maar leeftijd is een gevoelig onderwerp in het Witte Huis, weet de krant. Op tv-beelden is ook te zien dat hij niet meer zo energiek is als voorheen. Ook het lopen gaat moeilijker. In toespraken struikelt hij over woorden, hij mompelt, of blundert door verkeerde namen te noemen. 

Biden steekt een hand uit naar.. niemand?

Maakt Biden een grapje, of gaat er in zijn hoofd even iets mis. Biden steekt zijn hand uit, maar er staat niemand naast hem.

Tegenstanders van de president gaan graag aan de haal met de versprekingen. "Het zijn filmpjes die je ook langs ziet komen op social media", zegt Mouthaan. "Ja, Biden is een bejaarde man, maar als je hem een persconferentie van een uur ziet geven, lijkt hij mentaal scherp. Hij kan zijn beleid begrijpelijk uiteenzetten. Ik krijg niet het gevoel dat er een verwarde man staat, zoals de Republikeinen hem neerzetten."

Feit blijft dat hij minder persconferenties belegt dan zijn voorgangers. Na afloop is er minder ruimte voor journalisten om vragen te stellen. Ook geeft hij minder interviews dan presidenten Trump, Obama en Bush. Of hij echt te oud is? Uit peilingen blijkt dat veel Amerikanen dat wel vinden. 

Dat het lopen niet meer altijd goed gaat, zie je in onderstaande video. Dit is deze week in Indonesië, tijdens de G20. Hij valt bijna, maar Joko Widodo, de Indonesische president pakt hem snel beet.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Tweede termijn?

Nancy Pelosi (82), de machtige fractievoorzitter van de Democraten, liet deze week weten een stap terug te doen. Ze wil plaatsmaken voor een jongere generatie. Zal de president dat ook overwegen na zijn termijn? 

"De druk op Biden om aan de kant te gaan, is wat weggezakt na de successen van de Democraten," zegt Mouthaan. Tijdens de verkiezingen eerder deze maand behielden ze meerderheid in de Senaat. "Dat de Democraten het beter deden dan verwacht, wordt toegeschreven aan de populariteit van Bidens beleid," zegt Mouthaan.

Zijn huidige ambtstermijn duurt nog ruim twee jaar. Als hij doorgaat is de vraag wie zijn tegenstander wordt. Inmiddels heeft de eerste kandidaat bij de Republikeinen zich gemeld: oud-president Trump.

'Respect voor het lot'

In een interview vorige maand zei Biden het voornemen te hebben om nog een termijn door te gaan. "Ik heb de formele beslissing nog niet genomen, maar het is mijn intentie," zei hij toen.

Al hield hij in een ander interview weer een slag om de arm door te stellen dat hij 'veel respect heeft voor het lot' en dat zijn beslissing 'nog te bezien valt'. 
 

Joe Biden's medisch dossier

Dr. Kevin O'Connor is al 14 jaar de dokter van Joe Biden. Hij controleert regelmatig de gesteldheid van de president.

Een jaar geleden publiceerde hij voor het laatste een samenvatting van Biden's medisch dossier. Daarin schreef hij dat Biden gezond is en geschikt blijft om de taken van het presidentschap succesvol uit te voeren.

Dit zijn de medische aandachtspunten:

  • Biden heeft last van boezemfibrilleren. Het is een veelvoorkomende hartritmestoornis, vooral bij oudere mensen. Je hartslag is dan dan onregelmatig, vaak te hoog. Het is niet levensbedreigend. Biden slikt hiervoor medicijnen.
  • Ook oprispingen (maagzuur) spelen hem parten. Hij heeft daar de laatste tijd vaker last van en moet dan z'n keel schrapen en hoesten. Het is vervelend als hij een toespraak moet houden.
  • Biden is wat stijfjes. Daarom loopt hij wat moeizaam. Vooral in de ochtend heeft hij er last van.  
  • Hij heeft milde zenuwschade aan zijn voeten; de arts adviseert daarom steunzolen.
  • Van hooikoorts heeft hij al z'n hele leven last. Hij gebruikt hiervoor neusspray.

De Amerikaanse president testte deze zomer positief op Covid. Hij is gevaccineerd en heeft twee boostershots gekregen. Ook slikte hij Paxlovid, een medicijn tegen corona.

Biden weegt 83 kilo en rookt en drinkt niet, aldus zijn dokter. 

Lees meer over
Joe BidenOuderdomGezondheidAmerikaanse verkiezingenVerenigde Staten