8 vrouwen, 9 mannen

Geen Nederlander bij nieuwe lichting van 17 ESA-astronauten

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ESAGeen Nederlander bij nieuwe lichting van 17 ESA-astronauten
RTL

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft in Parijs haar nieuwe lichting astronauten gepresenteerd. Het gaat om zeventien mensen: vijf beroepsastronauten, elf reserves en één astronaut met een fysieke beperking. Onder hen is geen Nederlander.

De nieuwe ploeg wordt vanaf begin volgend jaar getraind om naar het ruimtestation ISS te gaan. Mogelijk nemen ze in de verre toekomst ook deel aan een missie naar de maan.

Belg geselecteerd

Onder de beroepsastronauten is een Belg, Raphaël Liégois. De anderen zijn Sophie Adenot (Frankrijk), Pablo Álvarez Fernández (Spanje), Rosemary Coogan (Verenigd Koninkrijk) en Marco Sieber (Zwitserland).

Uit de ruim 22.500 mensen die zich hadden aangemeld werden drie Britten geselecteerd en twee mensen uit Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië. Naast België zijn ook Oostenrijk, Zweden, Tsjechië, Polen en Zwitserland met één deelnemer vertegenwoordigd. Onder de zeventien toekomstige astronauten zijn acht vrouwen.

Astronaut met beperking

De ESA presenteerde ook zijn eerste astronaut met een fysieke beperking, de Brit John McFall (1981). Hij verloor zijn rechterbeen door een motorongeluk op 19-jarige leeftijd. Als atleet deed hij voor het Verenigd Koninkrijk mee aan de Paralympische Spelen. Het is nog niet zeker dat hij als 'parastronaut' de ruimte ingaat. Het project is bedoeld om te kijken of een ruimtereis mogelijk is en wat daarvoor moet gebeuren.

ESA presenteert nieuwe astronautenklas: keuze uit vele honderden kandidaten
Lees ook

ESA presenteert nieuwe astronautenklas: keuze uit vele honderden kandidaten

De mensen die zijn aangewezen als reserve houden voorlopig hun gewone baan, maar krijgen wel een basistraining en kunnen worden opgeroepen als een plek in een missie beschikbaar komt. Alle astronauten zijn uitgekozen op basis van hun kennis en studierichting. Ze ondergaan cognitieve testen, waarbij hun analytisch vermogen, rekenvaardigheden en stressbestendigheid worden getest.

'Geen space cowboys'

Projectleider Philippe Schoonejans had eerder gezegd niet uit te zijn op 'space cowboys'. "We willen mensen die goed kunnen samenwerken. Je moet natuurlijk zes maanden lang met mensen samenleven en hard werken."

De ESA concentreert zich de komende jaren op twee grote projecten. De onbemande verkenner Rosalind Franklin moet rond 2028 alsnog naar Mars gaan, nu met Amerikaanse hulp. Europa werkte eerder samen met Rusland aan de missie, maar vlak voor de lancering stopte de samenwerking vanwege de Russische inval in Oekraïne. Daarnaast wil Europa in de komende jaren een eigen maanlander ontwikkelen, de EL3, ook wel Argonaut genoemd.

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
ESARuimtevaart