Cijfers niet geverifieerd

Kiev: '500 Russische soldaten dood of gewond bij artillerie-aanval'

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© AP Kiev: '500 Russische soldaten dood of gewond bij artillerie-aanval'
RTL

Bij een Oekraïense aanval in de regio Cherson in het zuiden van Oekraïne zouden op oudejaarsavond ongeveer vijfhonderd Russische soldaten zijn omgekomen of gewond zijn geraakt. Dat melden de Oekraïense autoriteiten.

De artillerieaanval werd volgens een Oekraïens rapport uitgevoerd nabij het dorp Tsjoelakivka. Oekraïense troepen richtten zich hierbij op Russische soldaten en militair materieel.

Niet geverifieerd

De cijfers zijn niet door Rusland of andere partijen geverifieerd. Beide partijen in de oorlog spreken geregeld over hoge slachtofferaantallen aan de kant van de vijand.

Volgens het rapport zijn ook op nieuwjaarsdag Russische eenheden getroffen bij een aanval in het dorp Fedorivka. Het is nog onduidelijk hoeveel slachtoffers hierbij zijn gevallen. Beide plaatsen liggen in de door Rusland bezette regio Cherson.

Zeker 63 Russische militairen gedood bij luchtaanval Donetsk
Lees ook

Zeker 63 Russische militairen gedood bij luchtaanval Donetsk

Intussen zwelt de kritiek in Rusland op de legerleiding aan na het grootste verlies van manschappen sinds het begin van de invasie. Russische nationalisten en enkele wetgevers eisen strafrechtelijke vervolging van commandanten die verantwoordelijk zijn voor dit verlies. 

Luchtaanval Donetsk

Het nieuws over de aanval in Cherson komt een dag nadat bekend werd dat er op oudejaarsavond Russische soldaten zijn omgekomen bij een Oekraïense raketaanval op een tijdelijke Russische militaire basis in Makijivka, een stad bij Donetsk. Volgens Kiev zijn bij deze aanval ongeveer vierhonderd Russische militairen omgekomen en driehonderd gewond geraakt. Het Russische ministerie van Defensie spreekt zelf van 63 doden.

Een Russische blogger en journalist trekt dit dodental in twijfel, meldt CNN. Semyon Pegov, die enkele weken geleden nog een onderscheiding ontving van president Poetin, zegt in een video dat er nog geen duidelijkheid bestaat over het exacte aantal slachtoffers. 

Op sociale media gingen beelden rond van de ravage: 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Na ruim tien maanden oorlog lijkt er nog lang geen eind van de oorlog in zicht. Defensiedeskundige Patrick Bolder maakt de balans op. Hoe verloopt het nu aan het front en wat is het doel van de constante raketaanvallen?
Lees meer over
Oorlog in OekraïneOekraïneRusland