Russen martelen Navalny met 'psychopaat' die hele dag schreeuwt en gromt
De zorgen over de gezondheid van de Russische oppositiepoliticus Aleksej Navalny nemen toe. Zo zou hij niet de juiste medische behandeling krijgen. Ook zou hij het slachtoffer zijn van een 'nieuwe' Russische martelmethode. Een 'psychopaat' die de hele dag door schreeuwt, blaft en gromt, is in de cel tegenover hem geplaatst.
De zorgen over zijn gezondheid namen afgelopen week toe, nadat hij op oudjaarsdag naar een isoleercel was overgeplaatst. Daar werd hij ziek: volgens zijn advocaat heeft Navalny last van koude rillingen, koorts en een ernstige hoest.
Navalny zegt dat de autoriteiten hem opzettelijk hebben besmet door 'een zieke man' bij hem in de cel te plaatsen. Hij spreekt over een 'bacteriologisch wapen'.
Zijn vrouw deed direct een beroep op het gevangenispersoneel om hem te voorzien van basismedicijnen. Ook ondertekenden 500 Russische artsen een open brief aan president Vladimir Poetin. Ze eisen dat de gevangenisautoriteiten stoppen met het 'misbruiken' van Navalny.
Verklaring Duitse regering
De Duitse regering liet gisteren in een verklaring weten dat de Russische autoriteiten 'met spoed' medische hulp moeten verlenen aan Navalny.
Het is de tiende keer in vijf maanden tijd dat Navalny naar een isoleercel is gestuurd. Eerder ging dat om 'overtredingen' als het wassen van zijn gezicht op het verkeerde moment of het niet dichtknopen van zijn gevangenisuniform.
Naast zijn ziekte lijkt Navalny ook het slachtoffer te zijn van een Russische martelmethode. Navalny's team schrijft er uit zijn naam over op Twitter. "Als je een boek van een Sovjet-dissident openslaat, zullen er eindeloze verhalen zijn over strafcellen, hongerstakingen, geweld, provocaties, gebrek aan medische zorg. Kortom, niets nieuws", zegt Navalny.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
"Maar mijn verhaal over de psychopaat is echt nieuw. Ik heb tenminste nog nooit zoiets gezien of gehoord."
De cel van Navalny bevindt zich in een smalle gang met aan beide kanten cellen. Vanuit zijn cel kan hij bijna alles horen.
Drie verschillende stemmen
Tot een maand geleden, toen er een psychopaat in de cel tegenover hem kwam. Deze man - die 24 jaar celstraf heeft gekregen voor moord - schreeuwt, gromt, slaat, blaft en maakt ruzie met zichzelf (met drie verschillende stemmen). Hij doet dat aan een stuk door, veertien uur per dag en drie uur per nacht. "En als ik 'schreeuw' zeg, bedoel ik het soort geschreeuw dat iemands nekharen recht overeind doet staan", aldus Navalny.
Navalny heeft aan het gevangenispersoneel gevraagd om de psychopaat te verplaatsen, omdat slapen onmogelijk is. Maar dat gaan de Russen niet doen. "Ze plaatsen hem niet over en benadrukken bewust: hij is een veroordeelde net als jij."
Volgens Navalny is de psychopaat expres naar de cel tegenover hem gebracht. "Je kunt een veroordeelde niet zonder enige reden overplaatsen. Er is een regel dat je je hele ambtstermijn in een kolonie moet uitzitten", zegt hij.
En precies dat verbaast hem: dat dit 'allemaal gepland' is. De moraal van dit verhaal is simpel, zegt hij: "Het Russische gevangenissysteem wordt gerund door een verzameling van niet alleen schurken, maar zieke perverselingen."
Onmenselijk regime
Volgens correspondent Olaf Koens is deze martelmethode in zekere zin niet iets nieuws. "De manieren waarop (politieke) gevangenen in Rusland worden vastgehouden zijn niet veel veranderd sinds de tsarentijd", zegt hij. "In de afgelegen strafkampen heerst een grof, wreed en nagenoeg onmenselijk regime. In het beste geval moet je twaalf uur per dag uniformen naaien, in het slechtste geval word je fysiek en psychisch gebroken."
Wie is Aleksej Navalny?
De 46-jarige politicus is een van de meest uitgesproken tegenstanders van de Russische president Poetin. Hij vecht ruim tien jaar tegen corruptie in Rusland en schroomt daarbij niet om hooggeplaatste Russen, die veelal in luxe leven, persoonlijk aan te vallen.
Hij werd in januari 2021 opgepakt na zijn terugkeer uit Berlijn. Hij was daar behandeld voor een vergiftiging met novitsjok. Daar zat naar alle waarschijnlijkheid de Russische geheime dienst FSB achter.
Hij werd in mei van dat jaar in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar cel voor verduistering en minachting van de rechtbank. Die uitspraak volgde na een eerdere veroordeling voor oplichting, waarvoor hij na zijn arrestatie ruim twee jaar celstraf kreeg opgelegd.
"Maar het is iedere keer schrikken wanneer er van Navalny tekenen van leven naar de buitenwereld doorsijpelen", gaat Koens verder. "Zelden is het goed nieuws. De afgelopen maanden gaat zijn gezondheid achteruit en bivakkeert hij lange dagen in eenzame opsluiting."
Trage, pijnlijke dood
Het perspectief van Navalny ziet er dan ook slecht uit. "Tien jaar geleden was Navalny een politicus die hoopte Rusland democratisch te kunnen veranderen. In de tussentijd zijn er zo veel dingen gebeurd die een paar jaar eerder iedereen nog voor onmogelijk hadden gehouden, dat het met een paar jaar allemaal anders kan zijn."
Het is ook gissen waarom de Russen Navalny nog in leven laten. Volgens Koens lijkt het wel alsof men ervoor heeft gekozen hem niet om te leggen, maar op deze manier een trage, pijnlijke dood in het vooruitzicht te stellen. "Iets wat ook als een waarschuwing moet dienen voor andere politici: als je het tegen ons opneemt, zul je daar een hoge prijs voor betalen."
De advocaat van Navalny heeft twee dagen geleden via Twitter laten weten dat Navalny's toestand niet langer verslechtert. "Hij krijgt antibiotica en twee kopjes heet water per dag." Maar, zegt hij: "Verder gebeurt er vrij weinig."