'Tegen Europese integratie'

Moldavië: 'Rusland bereidt een staatsgreep voor'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© EPA / Dumitru DoruMoldavië: 'Rusland bereidt een staatsgreep voor'
RTL

Moldavië zegt dat een groep 'saboteurs' uit het buitenland de macht wil grijpen in het land. Rusland zou achter het complot zitten, met als doel de Europese integratie te dwarsbomen en de druk op buurland Oekraïne op te voeren.

Volgens Sandu zou een groep mensen uit Rusland, Montenegro, Belarus en Servië samen met Moldavische veteranen en de georganiseerde misdaad een coup willen plegen.

"Ze zouden ons land ondergeschikt maken aan Rusland, en onze Europese integratie stopzetten", zei Sandu tijdens een persconferentie. Moldavië is sinds vorig jaar officieel kandidaat om lid te worden van de Europese Unie, net als Oekraïne.

Plan onderschept

Vorige week meldde de Oekraïense president Zelenski dat de Oekraïense inlichtingendiensten een 'gedetailleerd Russisch plan' hadden onderschept waarmee het Kremlin Moldavië zou willen destabiliseren. Oekraïne zou details over de 'locaties en logistieke aspecten' van de couppoging met Moldavië hebben gedeeld.

Nu zien ook de Moldavische veiligheidsdiensten een serieuze dreiging, geleid door Rusland. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de beschuldigingen 'totaal ongegrond'.

Staatsgreep voorkomen

De Moldavische autoriteiten hebben maatregelen genomen om een eventuele coup te voorkomen. Zo mogen er komende donderdag geen toeschouwers aanwezig zijn bij een voetbalwedstrijd tussen Sheriff Tiraspol, de club uit het afvallige Moldavische gebied Transnistrië, en het Servische Partizan Belgrado. Die wedstrijd wordt in hoofdstad Chisinau gespeeld. De coupplegers zouden dat moment mogelijk willen aangrijpen om onrust te stoken.

Reeks explosies in afvallige regio Moldavië: 'Rusland wil onrust creëren'
Lees ook

Reeks explosies in afvallige regio Moldavië: 'Rusland wil onrust creëren'

Moldavië sloot gisteren ook voor anderhalf uur het luchtruim, omdat het ministerie van Defensie een ongeïdentificeerd object had gezien. Vorige week vloog nog een Russische raket door het luchtruim van Moldavië nadat die vanuit de Zwarte Zee op Oekraïne was afgevuurd. De incidenten zorgen voor veel spanning in Moldavië.

Buurland van Oekraïne

Toen Rusland een jaar geleden begon aan een grote invasie van Oekraïne, bracht dat ook onrust in buurland Moldavië. Het land is net als Oekraïne geen lid van de NAVO of de EU, en kan zich daardoor niet automatisch beroepen op militaire steun. Daarnaast zijn er zo'n 1.500 Russische soldaten in Transnistrië, een afvallige regio in Moldavië.

Wat is Transnistrië?

Transnistrië is een kleine, van Moldavië afgescheiden regio waar naar schatting bijna een half miljoen mensen wonen. De smalle strook land ziet zichzelf als een republiek, maar wordt door geen enkel ander land erkend.

In 1990 riep Transnistrië eenzijdig de onafhankelijkheid uit. Moldavië heeft nog altijd geen greep op de regio omdat in Transnistrië zo'n 1.500 Russische militairen zijn gestationeerd. Rusland noemt deze militairen 'vredeshandhavers'.

De Moldavische regering wil dat de Russische soldaten Transnistrië verlaten. Rusland is daar op tegen en waarschuwde in september nog dat het zal ingrijpen als Moldavië probeert om de militairen te verdrijven.

Het is nog onduidelijk of de couppoging alsnog gaat plaatsvinden, of dat die nu volledig is verijdeld. De Moldavische autoriteiten blijven in ieder geval op hun hoede, want dit zou volgens president Sandu niet de eerste keer zijn dat Rusland Moldavië probeert te destabiliseren. Ze zei dat de veiligheidsdiensten in het najaar van 2022 ook al hadden voorkomen dat Rusland de lokale politiek zou beïnvloeden.

Lees meer over
Volodymyr ZelenskyVladimir PoetinMoldaviëRuslandOekraïne