Grensconflict eindelijk beslecht: 'EU en VK sluiten nieuw brexit-akkoord'
De EU en het VK hebben een doorbraak bereikt in de slepende onderhandelingen over een beladen onderdeel van het brexit-akkoord waar jarenlang ruzie over is gemaakt: de grenscontroles op het Ierse eiland.
Dat meldt de Britse omroep BBC zojuist op basis van bronnen binnen de Europese Unie in Brussel en de Britse overheid.
De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, is eerder vandaag naar Londen gereisd om de deal rond te maken met de Britse premier Rishi Sunak. Hij houdt vanavond om 19.30 uur een persconferentie over het akkoord, waarmee nog wel moet worden ingestemd door politieke partijen.
Onnodige vertraging
Hoe het nieuwe brexit-akkoord er precies uit ziet, is nog niet bekend. Maar duidelijk is dat de nieuwe afspraken een einde moeten maken aan de huidige manier waarop in- en uitgevoerde goederen tussen de EU en zijn voormalige lidstaat worden gecontroleerd aan de grens.
Die controles zorgen nu voor veel papierwerk en onnodige vertraging, klagen bedrijven die soms zijn gestopt met hun handel. Ook levert het praktische problemen op voor de inwoners van Noord-Ierland: wanneer zij in in andere delen van het VK pakketjes bestelden, raakten die zwaar vertraagd of kwamen niet aan.
Gevoelige kwestie
De afgelopen twee jaar was een tijdelijke oplossing bedacht, het zogenoemde Noord-Ierland-protocol met afspraken over douanecontroles. Dat moest voorkomen dat door het Britse vertrek uit de EU opnieuw een grens zou ontstaan op het Ierse eiland tussen Ierland (EU) en Noord-Ierland (VK).
Zo'n grens ligt zeer gevoelig gezien het gewelddadige verleden ('the Troubles') op het eiland. Daar kwam in 1998 een einde aan met het Goedevrijdagakkoord, waarin duidelijk werd afgesproken dat er nooit meer een 'harde' grens komt die Ierland en Noord-Ierland zal scheiden. Door brexit laaide de grenskwestie opnieuw op, met vrees dat dit opnieuw tot geweld zou leiden.