Eitjes gemaakt uit mannelijke cellen: muis heeft twee biologische vaders
Japanse wetenschappers zijn erin geslaagd muizen te ontwikkelen met twee biologische vaders. Dat werd mogelijk nadat ze een eicel hadden gemaakt door huidcellen van mannelijke muizen te manipuleren.
Het onderzoek kan van grote betekenis zijn voor de voortplanting, schrijft de Britse krant The Guardian. Er zouden nieuwe vruchtbaarheidstherapieën uit kunnen voortkomen, en uiteindelijk zelfs de mogelijkheid dat stellen van hetzelfde geslacht samen biologische kinderen krijgen.
'Binnen tien jaar'
Volgens onderzoeksleider Katsuhiko Hayashi van de universiteit van Kyushu moet het binnen tien jaar mogelijk zijn een levensvatbare menselijke eicel te maken uit mannelijke huidcellen. Dat zei hij vandaag in Londen tijdens een conferentie over genetische aanpassingen.
Vakgenoten noemen zijn voorspelling erg optimistisch, omdat het op dit moment nog niet eens mogelijk is menselijke eicellen te ontwikkelen uit vrouwelijke cellen. De ontwikkeling van menselijke voortplantingscellen is bovendien een heel stuk ingewikkelder dan die van de voortplantingscellen van een muis.
De muizenjongen die uit de behandeling voortkwamen, zagen er gezond uit en leefden even lang als andere muizen. Hun jongen vertoonden geen afwijkingen ten opzichte van normale muizenjongen.
Hayashi zei dat zijn team op dit moment bezig is de methode bruikbaar te maken voor menselijke cellen. Dat gaat gepaard met obstakels, gaf de onderzoeksleider aan: de technologie kan het straks wel mogelijk maken, maar tegelijkertijd moet de discussie worden gevoerd of het maatschappelijk wenselijk en aanvaardbaar is.
Onvruchtbaarheid
Het onderzoek komt voort uit de zoektocht naar bepaalde vruchtbaarheidsbehandelingen, zei Hayashi. Het gaat specifiek om vrouwen die lijden aan het syndroom van Turner, waarbij één van de twee X-chromosomen helemaal of voor een deel ontbreekt.