Muizenlevens met helft verlengd, het is wetenschappers gelukt: nu mensen nog
90 procent van je gezondheid heb je in eigen handen. Dat zegt hoogleraar gerontologie Andrea Maier, deskundige op het gebied van ouder worden aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Het is wetenschappers gelukt om de levens van muizen met 60 procent te verlengen. Kunnen wij mensen ook langer leven en moeten we dat überhaupt wel willen?
Maier kan er kort over zijn: ook onze levensduur kan worden beïnvloed. De onderzochte muizen kregen bepaalde medicijnen toegediend, waaronder een middel dat wordt gebruikt om afstoting na een orgaantransplantatie tegen te gaan.
Onderzoek bij mensen
Zelf werkte ze mee aan een onderzoek waarbij gezonde volwassenen van middelbare leeftijd een alternatieve vorm van vitamine B3 kregen toegediend. De bloedwaarden van de proefpersonen die dat middel kregen toegediend, bleken na twee maanden aanzienlijk toegenomen ten opzichte van de placebogroep. Dus ja, het werkt, zegt Maier. "Maar of het nu om 3 procent verlenging of 30 procent gaat, dat is de vraag."
Het onderzoek bij mensen op basis van de behaalde resultaten bij muizen staat nog helemaal aan het begin, zegt Rudi Westendorp, hoogleraar ouderengeneeskunde. "De tijd zal het leren, maar voorlopig is het onderzoek nog niet van de grond gekomen omdat er niet voldoende geld beschikbaar is."
Levensgewoontes
Een gezond dieet, veel sporten en geen alcohol of sigaretten: het zijn adviezen die je al je hele leven hoort, maar mogelijk weinig mee doet. Toch kun je er volgens Maier maar beter wél op gaan letten als je graag langer gezond wilt leven.
"Als je een paar extra gezonde gewoontes toepast dan de gemiddelde Nederlander, krijg je er algauw tien jaar bij", zegt Maier. Zelfs met een enkele aanpassing, bijvoorbeeld intermittent fasting, waarbij je bepaalde periodes niet eet, zou je al een paar jaar extra gezond kunnen leven.
Ook hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp is positief over het aanpassen van je levensgewoontes: "Onderzoek laat zien dat zoiets al tien jaar scheelt."
Bepaalde voedingssupplementen zouden je ook een paar extra jaren kunnen opleveren, stelt Andrea Maier. En goed slapen, zowel de hoeveelheid slaap als de kwaliteit slaap, heeft volgens Maier een behoorlijke invloed op je levensduur. "Het betekent niet dat je sowieso honderd wordt, je kunt pech hebben. Maar een goede levensstijl zou je bloedwaarden al ontzettend kunnen verbeteren."
Gezond ouder worden
Je levensduur verlengen gaat volgens Maier ook niet zozeer om het toevoegen van jaren, maar om het gezond blijven. Volgens haar heb je een 'life span' en een 'health span'. Bij de 'life span' gaat het om de jaren op aarde, bij de 'health span' om de jaren gezond op aarde. "Het belangrijkste is om langer gezond te leven en de periode met ziekte te verkorten."
De vraag of je wel heel oud zou moeten willen worden beantwoordt Maier dan ook met een lach: "Wil je langer gezond leven? Dat lijkt me wel. Als je langer gezond bent, is de kans dat je langer leeft ook veel groter."
Rudi Westendorp sluit zich daarbij aan: "Ik ben liever langer gezond en heb dan tijd om zelf of voor anderen dingen te doen die belangrijk zijn."