Extreem noodweer

Geen stroom en water: chaos in getroffen gebied Italië

Door Fabio Bravo Rebolledo··Aangepast:
© AFPGeen stroom en water: chaos in getroffen gebied Italië
RTL

Geen water, geen stroom en geen bereik. Inwoners van het Italiaanse dorp Rocca San Cassiano zijn zwaar getroffen door het aanhoudende en extreme noodweer in Italië. Correspondent Anouk Boone bezocht het dorp via de enige weg waarop het nog te bereiken is. "Hulpverleners zijn hier voorlopig nog niet, de dorpelingen zijn op elkaar aangewezen."

Rocca San Cassiano is een dorp met zo'n driehonderd inwoners. Veel van hen zijn gepensioneerden, vertelt Boone. ''Drie mensen in het dorp hadden nog een generator voor elektriciteit - de rest kwam daar samen.''

''Ze vertelden me dat ze zulk extreem noodweer hier nog nooit hadden meegemaakt, maar ze voelden zich nu ook aan hun lot overgelaten.''

Formule 1-weekend in Italië afgelast vanwege overstromingen
Lees ook

Formule 1-weekend in Italië afgelast vanwege overstromingen

Meerdere wegen naar het dorp zijn niet meer begaanbaar door omgevallen bomen en wegverzakkingen. De hulpverlening komt daarom moeizaam op gang. Boone: ''Doordat ook zendmasten zijn verwoest, kunnen mensen geen familieleden bellen voor hulp. Vooral water is een urgent probleem.''

Uitzonderlijk noodweer

Rocca San Cassiano ligt in de door het noodweer zwaarst getroffen regio van Italië: Emilia-Romagna. Volgens de Italiaanse meteoroloog Pierlugi Randi is er daar sprake van de zwaarste regenval in zeker 100 jaar. Faenza, op een half uurtje rijden van Rocca San Cassiano, is een van de zwaarst getroffen steden. 

Het noodweer teistert met name de regio Emilia-Romagna. Het dorp San Cassiano ligt vlak bij Faenza, een van de zwaarst getroffen steden uit het gebied.
Het noodweer teistert met name de regio Emilia-Romagna. Het dorp San Cassiano ligt vlak bij Faenza, een van de zwaarst getroffen steden uit het gebied.

In twee weken tijd is daar net zoveel regen gevallen als normaal in zeven maanden. Door de overstromingen zijn er tot nu toe negen mensen om het leven gekomen. Ook zijn er vele duizenden mensen geëvacueerd. Reddingswerkers zetten helikopters en boten in of tillen mensen op hun schouders uit het gebied, zoals in onderstaande video te zien is. 

Deze peuter wordt net op tijd gered in het getroffen gebied.

Dat veel mensen hier geen rekening mee hadden gehouden is niet heel gek. De afgelopen tijd kampte Italië juist met periodes van droogte, vertelt Buienradar-meteoroloog Jan Visser. Maar juist die droge periode zorgt ervoor dat de gevolgen nu zo groot zijn. 

Grond kan het niet aan 

Visser: ''Er valt nu heel veel neerslag op een grond die kurkdroog was. Als er na een lange periode van droogte, dan opeens zoveel neerslag valt kan de grond dat niet allemaal opnemen. De regen trekt dan dus niet allemaal de grond in en daardoor ontstaan er overstromingen.''

In vele dorpen zijn de straten overstroomd.© Associated Press
In vele dorpen zijn de straten overstroomd.

De hoeveelheid neerslag die nu valt in Italië is extreem te noemen. Toch moeten we er rekening mee houden dat door klimaatverandering dit soort extreme neerslag in de toekomst vaker voorbij gaat komen, zegt RTL Nieuws-klimaatspecialist Bart Verheggen. 

''De temperatuur stijgt en warme lucht kan meer waterdamp bevatten. Het regent dan niet vaker, maar wanneer het regent kan het daarom met grotere bakken naar beneden komen.''

Bezorgde dorpelingen

In Rocca San Cassino zijn ze daar nu nog niet mee bezig. De inwoners zijn vooral bezorgd over de komende dagen, vertelt Boone. Er zijn veel gaten in de wegen, maar ook scheuren die later nog fataal kunnen blijken. 

En daar komt bij dat de regen voorlopig nog aan blijft houden in het gebied, vertelt Visser. ''Komend weekend wordt opnieuw veel regen verwacht. Of het zo veel zal zijn als de afgelopen weken is nog niet duidelijk."

'Huizen verstevigen'

De hulpverlening in het gebied komt langzaam op gang, maar de regering van premier Meloni heeft het getroffen gebied veel steun beloofd. Na de aardverschuiving in Ischia afgelopen jaar, wordt Italië volgens Boone nu opnieuw met de neus op de feiten gedrukt. 

Boone: ''Italië heeft geen klimaat-minded regering. Je kunt dit ook niet volledig tegenhouden. Italië is geografisch gezien kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering. Maar om een nieuwe ramp te voorkomen moeten er wel maatregelen worden besproken. Bijvoorbeeld het verstevigen van veel huizen in het land, die een oude fundering hebben."

Lees meer over
Anouk BooneOverstromingenAardverschuivingKlimaatveranderingItalië