Taalkwestie

Luik of Liège? Nieuw verkeersbord bij Antwerpen moet direct worden vervangen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPLuik of Liège? Nieuw verkeersbord bij Antwerpen moet direct worden vervangen
RTL

Een nieuw verkeersbord boven de ring van Antwerpen moet kort na plaatsing alweer worden vervangen, of in ieder worden aangepast. De reden? De weg naar Luik staat aangegeven als de weg naar Liège, en dat ligt gevoelig in het door de 'taalkwestie' verscheurde België.

Waar het in Nederland gebruikelijk is dat de borden boven de snelweg naar Liège – of naar Aachen bijvoorbeeld – verwijzen, is dat in België voer voor fel debat. Antwerpen ligt in Vlaanderen, het Nederlandstalig deel van België en de aanduiding voor Liège moeten dus wettelijk gezien in het Nederlands zijn. Luik dus.

Taal van bestemming

Oorzaak van de fout is een interne richtlijn van het Vlaamse Agentschap Wegen en Verkeer, een met Rijkswaterstaat vergelijkbare organisatie. Daar werd in 2003 al besloten om plaatsnamen op borden aan te geven in de taal van bestemming, zoals in de meeste andere landen gebruikelijk is. Maar pas 20 jaar later is deze regel voor het eerst toegepast. 

Wallonië wil Nederlands mogelijk verplichten op school
Lees ook

Wallonië wil Nederlands mogelijk verplichten op school

Het agentschap is meteen teruggefloten door de Vlaamse minister, meldt de omroep VRT. "De taalwetgeving staat natuurlijk boven een interne regel", zegt minister Lydia Peeters. Ze heeft het agentschap gesommeerd het bord aan te passen. Hooguit mag er gekozen worden voor een dubbele aanduiding, maar op Nederlandstalig grondgebied mag de naam Luik niet ontbreken.  

Voor Nederlanders op doorreis zal de kwestie Liëge / Luik misschien niet al te moeilijk zijn, maar in sommige gevallen ligt het voor Belgen soms duidelijk anders, legt de voorzitter van de Vaste Commissie voor Taaltoezicht uit bij de omroep. Zeker niet elke Vlaming zal weten dat hij de borden 'Mons' moet volgen als hij naar Bergen wil rijden en welke Waal zal weten dat de stad die zij kennen als Malines, op de borden staat als 'Mechelen'.