Wallonië wil Nederlands mogelijk verplichten op school

De Nederlandse taal wordt mogelijk een verplicht vak voor Belgische leerlingen in Wallonië. Dat staat in een plan van Caroline Désir, de minister van Onderwijs voor de Franse gemeenschap. In het plan van Désir staat dat Nederlands óf Duits gekozen moet worden door de leerlingen.
Het is nu al zo dat Nederlands verplicht is in Brussel en aan de taalgrens met Vlaanderen. Als het aan minister Désir ligt, wordt het dat ook in de rest van de deelstaat vanaf het schooljaar 2027-2028, schrijft Het Laatste Nieuws.
Hoewel Nederlands in de grootste delen van Wallonië niet verplicht is, kunnen leerlingen er vaak wel voor kiezen. Zo wordt het op de meeste basisscholen aangeboden vanaf het vijfde leerjaar en vanaf het eerste jaar op de middelbare school. Middelbare scholieren moeten minstens één vreemde taal kiezen.
In Wallonië is Nederlands na Engels de populairste keuze, al neemt de populariteit van de Nederlandse taal wel steeds verder af. De Belgische omroep VRT constateerde vorige maand dat de populariteit Nederlands een historisch dieptepunt heeft bereikt.
Een relatief grote groep Waalse scholieren volgt nooit Nederlandse les. Aan het eind van het schooljaar 2020-2021 bleek dat 28 procent van de middelbare scholieren in het zesde leerjaar nooit één uur Nederlands had gevolgd. Leerlingen in het 'zesde middelbaar' zijn doorgaans 17 of 18 jaar.