Tegenoffensief

Legertop over offensief Oekraïne: hoogtepunt moet nog komen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPLegertop over offensief Oekraïne: hoogtepunt moet nog komen
RTL

Het hoogtepunt van het Oekraïense tegenoffensief om bezette gebieden te heroveren op de Russen, moet nog komen. Dat zegt de hoogste commandant van de Oekraïense landmacht in een zeldzaam interview met de Britse krant The Guardian.

"Onze hoofdmacht is nog niet ingezet. Alles ligt nog voor ons", zegt kolonel-generaal Oleksandr Syrskyi in het interview.

 Zoeken naar zwakke plekken

De hevige gevechten van de afgelopen weken zijn vooral bedoeld om te zoeken naar zwakke plekken in de Russische verdedigingslinies. Daar wil Oekraïne vervolgens een grote klap maken met een massale inzet van westerse wapens, legt hij uit in het interview.

Eerder legde generaal buiten dienst Mart de Kruif die tactiek uit aan RTL Nieuws:

Defensiespecialist Mart de Kruif legt uit wat er nu aan het kilometerslange front in Oekraïne gebeurt. Volgens hem zijn we nog maar in de eerste fase van het offensief.

Oekraïne hult zich sinds het begin van het tegenoffensief in stilzwijgen, maar westerse militaire analisten vermoeden dat het land ongeveer driekwart van de troepen en meest geavanceerde westerse tanks en ander materieel achter de hand houdt voor die grote klap. 

Misleidingscampagne

Syrskyi was als commandant ook de hoogste baas toen de Oekraïense strijdkrachten vorig jaar de Russische linies in het noordoosten bij Charkiv onder de voet liepen. Binnen enkele dagen werden duizenden vierkante kilometers delen van het land op de Russen heroverd.

Dat zou mede te danken zijn geweest aan een lange misleidingscampagne, waardoor de Russen een aanval verwachtten rond Cherson en daar hun meeste troepen heen hadden verplaatst. Of de kolonel-generaal nu ook iets vergelijkbaars van plan is, is niet duidelijk. 

Oekraïens tegenoffensief begonnen: 'Maar echte klap moet nog komen'
Lees ook

Oekraïens tegenoffensief begonnen: 'Maar echte klap moet nog komen'

Hij wijst erop dat de Russen sterke verdedigingslinies hebben opgetrokken en dat er naar schatting 400.000 Russische troepen tegenover hen staan.  "Maar we vechten altijd al tegen een overmacht."