Waterschaarste en hete tenten: extreem weer extra zorg voor vluchtelingen
Een hittegolf rolt zich uit over verschillende landen in de wereld. Het advies? Veel water drinken en binnenblijven. Voor de mensen in vluchtelingenkampen is dat alleen niet altijd mogelijk. Schoon drinkwater is schaars en onder een tentzeil loopt het kwik hoog op, maar ook ziektes liggen op de loer.
Wereldwijd tikt de thermometer deze dagen de 40 graden aan, in Zuid-Europa worden zelfs hitterecords verbroken. Voor mensen op de vlucht betekent dit alleen maar meer zorgen erbij. De plekken waar deze mensen verblijven hebben vaak gebrekkige voorzieningen en toegang tot water, en voedsel is geen garantie. Dat terwijl het met deze hitte van levensbelang is dat een mens voldoende water drinkt.
In de Servische stad Subotica, vlak bij de Hongaarse grens en waar het deze week 39 graden is, zit Sofie Croonenberg van Stichting Vluchteling. Croonenberg is in Servië om vluchtelingenorganisaties te ondersteunen en ziet hoe gelukkig de mensen zijn met schoon drinkwater en een douche. "Je even op kunnen frissen op zo'n warme dag is voor ons vanzelfsprekend, maar deze mensen hebben die mogelijkheid gewoon niet."
Gezondheid
Er zijn dan ook zorgen over de persoonlijke hygiëne in vluchtelingenkampen, legt veldepidemioloog Amrish Baidjoe uit, werkzaam voor Artsen zonder Grenzen. In kampen zitten mensen in grote groepen bij elkaar. Ze kunnen vaak niet douchen en sanitaire voorzieningen laten te wensen over. "Toiletten worden niet snel geleegd en je kan je voorstellen hoe dat ruikt wanneer het meer dan 40 graden is."
Volgens de veldepidemioloog is er een verband te zien tussen de hitte en de gezondheid van mensen. Vanwege de warmte zijn er meer muggen die mogelijk ziektes met zich meedragen zoals knokkelkoorts, het westnijlvirus of zikavirus. "Middelen om muskieten te bestrijden zijn er op zulke locaties meestal niet."
Kwetsbare groepen
Met name kwetsbare groepen lopen risico tijdens een hittegolf. Zo drogen jonge kinderen en ouderen bijvoorbeeld sneller uit dan andere leeftijdsgroepen. Volgens Apostolos Veizis, directeur van Intersos, een niet-gouvernementele organisatie (ngo) die zich inzet voor slachtoffers van onder meer natuurrampen, zijn er in de vluchtelingenkampen veel van deze kwetsbare mensen. "Er zijn hier jonge kinderen en zwangere vrouwen die wonen in metalen containers, waar het binnen bloedheet wordt."
Het is belangrijk dat mensen uit de zon blijven als er sprake is van zulke hoge temperaturen, legt Veizis uit vanuit Griekenland, waar het deze week boven de 40 graden is. "Maar hier in de kampen is er helemaal geen schaduw. Er zijn nauwelijks bomen."
Klimaatverandering
De komende jaren wordt er in Europa nog meer extreem weer verwacht. Iets waar vluchtelingen in andere landen al veel langer mee te maken hebben. De aanhoudende droogte in delen van bijvoorbeeld Afrika en het Midden-Oosten zorgen daar voor voedsel- en watertekorten.
Klimaatverandering speelt daarin een belangrijke rol. In Azië worden regenseizoenen ieder jaar extremer, met overstromingen als gevolg. Rohingya-vluchtelingenkampen in Bangladesh overstroomden al vaker. "Zo worden ziektes zoals cholera verspreidt", zegt Amrish Baidjoe.
Ook Sofie Croonenberg ziet dat klimaatverandering een rol speelt: "In de rest van de wereld merken we al langer de gevolgen van extreem weer, dat geldt nu dus ook voor Europa. Normaal zijn het de koude wintermaanden waarin wij ons zorgen maken om vluchtelingen, maar we zullen ons moeten aanpassen nu er vaker zulke hittegolven zijn."