Japan start met lozen afvalwater kerncentrale Fukushima, vissers bezorgd
Japan begint morgen met het lozen van afvalwater uit de kerncentrale van Fukushima. Zo'n 1,3 miljoen ton vervuild koelwater zal in de oceaan gedumpt worden. Vissers en omringende landen zijn fel tegen de lozing, maar deze week hakte de Japanse premier Fumio Kishida de knoop door.
De centrale in Fukushima werd in 2011 getroffen door een kernramp. Die was het gevolg van de tsunami die het gebied trof op 11 maart van dat jaar. De centrale is sindsdien niet meer in gebruik, maar de beschadigde reactoren moeten nog altijd met water gekoeld worden. Het vervuilde koelwater wordt opgeslagen in grote vaten op het terrein van de kerncentrale, maar de ruimte begint op te raken.
Vissers boos
En dus wordt het water verspreid over de komende dertig jaar in de Stille Oceaan geloosd. Daarvoor worden wel eerst de radioactieve delen uit het water gefilterd. Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) benadrukt dat de lozing volkomen veilig is, en slechts 'verwaarloosbare' schade voor de omgeving zal hebben.
Toch zijn vooral vissers in de regio boos. Zij konden pas vanaf 2021 weer in de omgeving van Fukushima vissen, nadat het water bij de kernramp vervuild was geraakt. Ze vrezen dat het water nu opnieuw te vervuild wordt om te vissen. Ook zijn ze bang voor reputatieschade in omliggende landen.
Zo kwam China al met een importverbod op voedselproducten uit Japan. China vindt bovendien dat de oceaan van iedereen is, en dat Japan daar niet zomaar vervuild water in mag dumpen. Ook Hongkong gaat de import beperken, uit angst voor de voedselveiligheid.
Milieuschade
In Zuid-Korea en Nieuw-Zeeland worden vooral zorgen geuit over mogelijke milieuschade door de lozing. Een Zuid-Koreaanse oppositieleider ging zelfs een tijdje in hongerstaking tegen het plan.
Ook geven critici aan dat niet alle radioactieve stoffen uit het water gefilterd kunnen worden. Zo blijft de normaliter schadelijke stof tritium in het water achter. Maar omdat het water flink verdund wordt, is ook die stof volgens het IAEA niet meer gevaarlijk. In beperkte hoeveelheden zou het niet schadelijk zijn voor mens en omgeving.
Eerder maakte RTL Nieuws met atoomfysicus Wim Turkenburg deze video over het onderwerp: