'Ik zou ze aanmoedigen'

Trump: Rusland mag NAVO-landen binnenvallen die te weinig aan defensie uitgeven

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
RTL

De Amerikaanse oud-president Donald Trump vindt dat Rusland mag 'doen wat het maar wil' met NAVO-landen die weinig aan hun defensie uitgeven. Specifiek gaat het dan om landen die minder uitgeven dan de door het bondgenootschap afgesproken richtlijn van 2 procent van het bruto binnenlands product.

Die uitspraak deed Trump tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Conway, in de staat South Carolina. Daarbij stelde hij dat – mocht hij weer aan de macht komen als president – de VS die landen niet te hulp zou schieten wanneer ze worden aangevallen door Rusland.

Aanval op lidstaat

Wanneer een NAVO-lidstaat wordt aangevallen, geldt dat als een aanval op alle lidstaten. In andere woorden: stel dat een bondgenoot van de NAVO wordt aangevallen, dan schieten andere aangesloten landen te hulp.

Toen Trump nog president was, klaagde hij geregeld dat veel NAVO-landen minder geld uitgeven aan hun verdediging dan de richtlijn voorschrijft. Hij dreigde daarom de VS uit de NAVO terug te trekken.

Trump heeft geen immuniteit voor vervolging, oordeelt hof van beroep VS
Lees ook

Trump heeft geen immuniteit voor vervolging, oordeelt hof van beroep VS

Tijdens de verkiezingsbijeenkomst in Conway vertelde Trump ook over een gesprek dat hij tijdens zijn presidentschap met een 'president van een groot land' zou hebben gevoerd. Die president zou hem hebben gevraagd of de VS zou bijspringen als zijn land door Rusland werd aangevallen, terwijl het land naar Trumps mening te weinig aan defensie uitgaf.

Trump antwoordde naar eigen zeggen: "Nee. Sterker nog, ik zou ze aanmoedigen om te doen wat ze willen. Je moet je rekeningen betalen."

'Verwerpelijk'

Het Witte Huis noemt de uitspraken van de oud-president 'verwerpelijk en losgeslagen'. 

"De aanmoediging van invasies van onze naaste bondgenoten door moorddadige regimes is verwerpelijk", zei een woordvoerder van het Witte Huis. Daarbij wees hij erop dat de huidige president Joe Biden juist probeert om bondgenootschappen te sluiten, 'in plaats van op te roepen tot oorlog en geschifte chaos te promoten'.

Beluister onze podcast over Amerikaanse politiek

Erik Mouthaan en Sophie van der Meer praten je wekelijks bij over de Amerikaanse politiek. Beluister de laatste aflevering hier.

Lees meer over
Donald TrumpNAVOWitte HuisVerenigde Staten