Inmenging verkiezingen

Trump heeft geen immuniteit voor vervolging, oordeelt hof van beroep VS

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Editorial / Associated PressTrump heeft geen immuniteit voor vervolging, oordeelt hof van beroep VS
RTL

Een Amerikaans hof van beroep heeft geoordeeld dat oud-president Donald Trump wel degelijk vervolgd kan worden. Volgens Trump had hij immuniteit en kon hij door zijn presidentschap niet worden vervolgd voor het ongedaan willen maken van de verkiezingen van 2020.

Een woordvoerder van Trump zegt dat de oud-president in hoger beroep gaat. "Als presidenten geen immuniteit krijgen, wordt elke toekomstige president onmiddellijk aangeklaagd door de tegenpartij zodra hij zijn ambt verlaat", aldus de zegsman. Het is de tweede keer in korte tijd dat pogingen van Trump om een rechtbank van zijn immuniteit te overtuigen onderuit worden gehaald. 

"Wat betreft deze strafzaak, is voormalig president Trump nu de burger Trump geworden", zeiden de drie rechters unaniem. Het is een tegenslag voor Trump, die zich dit jaar verkiesbaar wil stellen voor een tweede presidentstermijn. 

De Republikein verloor in 2020 de verkiezingen van Joe Biden, de huidige president. Trump beweerde toen dat er met stemmen gefraudeerd was waardoor hij had verloren en riep zijn aanhangers op 6 januari op naar het Capitool te trekken, de zetel van het Amerikaanse parlement. Aanklagers stellen dat Trump verkozen politici en ambtenaren onder druk zette om de uitslag aan te passen. En dat hij daarmee de democratie heeft ondermijnd.

Commissie Capitoolbestorming: 'Het was een couppoging van Trump'
Lees ook

Commissie Capitoolbestorming: 'Het was een couppoging van Trump'

"Dit is natuurlijk een flinke tegenslag voor Trump", benadrukt Amerika correspondent Erik Mouthaan. "Hij had hiermee gehoopt om in één klap alle 91 aanklachten tegen hem van tafel te vegen. Experts zeiden al vrij snel dat de argumenten van Trump geen stand zouden houden. De conclusie is nu dat hij vervolgd mag worden. Al kan hij nog in beroep bij het Hooggerechtshof."

Dat de zaak invloed heeft, blijkt wel uit de peilingen, zo zegt Mouthaan. "Biden en Trump gaan momenteel nek-aan-nek. In sommige peilingen staat Trump zelfs voor. Maar er is ook een groep mensen die aangeeft niet te willen stemmen op Trump als hij wordt veroordeeld. Dat kan dus zeker invloed hebben op de uitslag."

Tactiek van uitstellen

De rechtszaak in de zaak rondom de Capitoolbestorming stond oorspronkelijk gepland voor begin volgende maand, maar werd vorige week uitgesteld naar een nog onbekende datum. 

"Trump is er veel aan gelegen om het proces zo lang mogelijk uit te stellen en plaats te laten vinden na de verkiezingen in november dit jaar. Zijn hele tactiek hierin is: uitstellen, uitstellen, uitstellen. Als Trump president Joe Biden verslaat, zal hij vermoedelijk proberen de zaak te seponeren of gratie aan zichzelf te verlenen."

Na onderzoek door de parlementaire onderzoekscommissie kwamen nieuwe details naar buiten over de rol van Trump.

Beluister onze podcast over Amerikaanse politiek

Erik Mouthaan en Sophie van der Meer praten je wekelijks bij over de Amerikaanse politiek. Beluister de laatste aflevering hier.

Lees meer over
Donald TrumpVerenigde Staten