'Omsingeling voorkomen'

Oekraïens leger trekt zich na jaren vechten terug uit Avdiivka

·Aangepast:
© AFPOekraïens leger trekt zich na jaren vechten terug uit Avdiivka
RTL

Oekraïense militairen verlaten de Oost-Oekraïense stad Avdiivka. Dat meldt de nieuwe leider van het Oekraïense leger, Oleksandr Syrsky, in een bericht op Facebook.

"Om omsingeling te voorkomen en het leven van militairen te sparen, heb ik besloten onze eenheden terug te trekken uit de stad", schreef Syrsky vannacht. Hij zegt dat de strijdkrachten verderop verdergaan met de verdediging van het Oekraïense grondgebied. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

"Onze soldaten hebben hun militaire plicht naar behoren vervuld. Zij hebben hun best gedaan om de beste Russische troepen te vernietigen. De vijand is veel mankrachten kwijtgeraakt", schrijft Syrsky in zijn verklaring. Hij suggereert dat de strijd nog niet voorbij is en sluit af met de woorden 'opdat we Avdiivka terug zullen krijgen'.

Zelensky: teruggetrokken om levens te redden

Militairen moesten zich terugtrekken om levens te redden, zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op de veiligheidsconferentie in München. "Onze mensen redden is onze belangrijkste taak." 

Zelensky benadrukte dat Rusland daarmee volgens hem niets heeft gewonnen. "Wij besloten ons terug te trekken, dat betekent niet dat Rusland iets heeft veroverd." Hij deed ook een beroep op bondgenoten om de militaire steun niet te laten verslappen.

Gevochten sinds 2014

Avdiivka ligt op enkele kilometers van Donetsk. Er wordt al gevochten sinds 2014, toen separatisten een oorlog begonnen om het oosten van het land af te scheiden van Oekraïne. De Russen proberen de stad sinds oktober in te nemen.

Rusland neemt spookstad Avdiivka in: 'Ze winnen en verliezen tegelijk'
Lees ook

Rusland neemt spookstad Avdiivka in: 'Ze winnen en verliezen tegelijk'

Gisteren werd een aantal Oekraïense militairen gevangengenomen door Russische troepen toen zij zich probeerden terug te trekken van de frontlinie.

Nieuwe aanpak

Topgeneraal Syrsky is sinds een week de baas van het Oekraïense leger. Hij zei na zijn aantreden dat de krijgsmacht een nieuwe aanpak nodig heeft om de oorlog met Rusland te winnen.

Oekraïense militairen lieten al eerder weten dat de strijd om Avdiivka verloren leek. Bekijk het in deze video:

De Amerikaanse president Joe Biden zei deze week dat Avdiivka in handen van de Russen dreigde te vallen, omdat het Oekraïense leger kampt met munitietekorten. Dat volgens hem doordat de Amerikaanse politiek al maanden steggelt over een nieuw steunpakket voor Oekraïne. Ook NAVO-topman Jens Stoltenberg zei deze week dat het uitblijven van Amerikaanse steun voor Oekraïne 'al zijn weerslag op het slagveld heeft'.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Oorlog in OekraïneOekraïne