AI of zus?

Ook nieuwe beelden prinses Kate nemen niet bij iedereen twijfel weg

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Editorial / Alamy LimitedOok nieuwe beelden prinses Kate nemen niet bij iedereen twijfel weg
RTL

De geruchtenstroom rond prinses Kate, inmiddels ook wel bekend als KateGate, houdt maar niet op. De echtheid van de video waarop de prinses samen met haar echtgenoot prins William te zien zou zijn, wordt online door velen betwijfeld.

Kate Middleton bezocht afgelopen zaterdag de Windsor Farm Shop samen met haar man prins Wiliam. Opnames die door ooggetuigen zouden zijn gemaakt bij de buurtwinkel laten een lachende prinses zien.

Zie hieronder de beelden die TMZ publiceerde:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Het Britse koningshuis liet weten te hopen dat dit de geruchtenmolen zou doen stoppen. Daar blijkt allerminst sprake van te zijn. Online beweren mensen bijvoorbeeld dat website TMZ heeft meegewerkt aan een verzoek van het koningshuis en dat de vrouw die Kate zou moeten voorstellen een actrice is.

Kunstmatige intelligentie

Andere mensen denken dat het om een andere vrouw gaat. Ze suggereren bijvoorbeeld dat het zou gaan om een onbekende, of denken de zus van Kate te herkennen, Pippa Middleton. En weer anderen vermoeden dat de opname is gemaakt met kunstmatige intelligentie.

Daarnaast is er ook humor, getuige onder andere deze tweet:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Koningshuisdeskundige Coks Donders staat er nuchter in, laat ze weten aan RTL Nieuws. "Ik herkende haar gelijk. Maar mensen zien wat ze willen zien. Dat heb ik echt gemerkt de afgelopen dagen. Ook al zou ze frontaal voor de camera gaan staan en zou zeggen dat het goed met haar gaat, zelfs dan zeggen mensen: dit is een deepfake. Er is een gevoel bij mensen dat er iets heel heftigs aan de hand is."

"Het was van tevoren aangekondigd dat Kate een tijdlang uit de roulatie zou zijn. Ik vind het oprecht bizar hoe mensen losgaan op haar na haar operatie. Ik heb dat nog nooit meegemaakt."

Eerdere ophef

Vorige week was er al veel ophef over de prinses toen Kensington Palace een foto deelde van de prinses met haar gezin. Die bleek te zijn gefotoshopt.

De foto was juist de eerste die werd gedeeld met het publiek nadat Kate een operatie had ondergaan in januari. Sindsdien waren er al veel geruchten over haar gezondheid. Eind vorig jaar werd ze voor het laatst in het openbaar gezien.

'Dit is een pr-blamage.'
Lees meer over
Kate MiddletonPrins WilliamGroot-Brittannië