Grote stuwdam geraakt

Black-outs en branden: grootschalige Russische aanval op energievoorzieningen in Oekraïne

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Black-outs en branden: grootschalige Russische aanval op energievoorzieningen in Oekraïne
RTL

Oekraïne is afgelopen nacht getroffen door tientallen Russische drones en raketten. Volgens het hoofd van de Oekraïense energiemaatschappij zou het gaan om de grootste aanval op de energievoorziening sinds het begin van de oorlog, ruim twee jaar geleden. Ook de grootste stuwdam van het land was doelwit.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt dat er meer dan zestig drones en bijna negentig raketten waren afgevuurd. De Oekraïense luchtmacht heeft naar eigen zeggen 60 procent daarvan neergehaald.

De grootste stuwdam van Oekraïne is getroffen bij een raketaanval. De dam liep flinke schade op, maar zou niet op doorbreken staan. Volgens de maatschappij die de dam beheert, woedt er wel brand op het terrein. 

Russische raketaanval op stuwdam.

'Miljoen burgers zonder stroom'

Als gevolg van de Russische aanvallen op het Oekraïense energienet zitten ruim een miljoen burgers nu zonder stroom, zeggen Oekraïense autoriteiten.

Vooral de stad Charkiv is hard getroffen, daar zouden 700.000 mensen zonder stroom zitten. Ook in de regio's Odesa en Dnipro, in het zuiden en midden van Oekraïne, kampen honderdduizenden mensen met stroomuitval.

Volgens de Britse organisatie NetBlocks is het internet ook op veel plekken in Oekraïne uitgevallen. In verschillende delen van Oekraïne zou het internetgebruik ineens sterk zijn afgenomen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

'Russische terroristen'

De aanvallen hebben volgens Kyiv zeker vijf mensen het leven gekost. Ook zijn er tientallen gewonden. De raketaanvallen zorgden in verschillende Oekraïense steden voor veel schade en stroomstoringen.

"De wereld ziet overduidelijk wat de doelwitten van de Russische terroristen zijn: elektriciteitscentrales en energieleidingen, een dam, woningen, zelfs een trolleybus”, schrijft Zelensky op Telegram.

Nederland geeft Oekraïne voor honderden miljoenen munitie en drones
Lees ook

Nederland geeft Oekraïne voor honderden miljoenen munitie en drones

Volgens het Oekraïense ministerie van Energie is het doel van de Russische aanvallen om de energievoorziening in het land op grote schaal lam te leggen. 

Black-outs

In Charkiv klonken volgens de burgemeester van de stad zo'n vijftien ontploffingen. Ook daar waren de raketaanvallen gericht op de stroomvoorziening in de stad, waardoor gedeeltelijke black-outs ontstonden. Ook enkele waterpompen stopten met werken. De burgemeester liet niets weten over slachtoffers.

In Vinnytsia in centraal Oekraïne werd volgens de burgemeester belangrijke infrastructuur geraakt bij een luchtaanval. In de westelijke regio Khmelnytskyi zou een dode zijn gevallen bij een raketaanval. Ook die was gericht op de infrastructuur.

Volgens de Oekraïense autoriteiten waren er vanochtend vroeg nog meer Russische raketten onderweg naar Oekraïne. In Kyiv is het luchtafweersysteem geactiveerd.

Rutte: 'We kunnen collectief veel meer doen'

Volgens demissionair premier Mark Rutte kunnen en moeten EU-landen veel meer luchtafweer leveren aan Oekraïne. Dat zei hij gisteren tijdens de EU-top in Brussel.

"Ik denk dat we collectief veel meer kunnen doen." Hij kijkt daarbij wel nadrukkelijk naar andere landen. Nederland leverde eerder al Patriot-luchtafweersystemen. "Alles wat we kunnen leveren, hebben we geleverd. Als we nog meer leveren zakken we door onze eigen ondergrens."

Lees meer over
Volodymyr ZelenskyOorlog in OekraïneRaketaanvalDronesEnergieStroomstoringLink in bioOekraïneRusland