Militaire steun

Nederland geeft Oekraïne voor honderden miljoenen munitie en drones

Door Roel Schreinemachers··Aangepast:
© ANPNederland geeft Oekraïne voor honderden miljoenen munitie en drones
RTL

Nederland trekt ruim 150 miljoen euro uit voor de aankoop van munitie voor de F-16's voor Oekraïne. Dat heeft demissionair minister van Defensie Kajsa Ollongren bekendgemaakt tijdens een bezoek aan Kyiv. Daarnaast krijgt Oekraïne ruim 200 miljoen euro voor de aanschaf van verkenningsdrones.

Eerder zegde Nederland al toe om Oekraïne 24 F-16's te leveren. De toestellen gaan dit najaar naar Oekraïne. Eerst moeten piloten worden opgeleid om in de F-16's te vliegen.

"De F-16's zullen ook worden uitgerust met munitie", licht Ollongren vanuit Kyiv toe. "Het gaat om slim geleide lucht-grondwapens zodat de toestellen effectief kunnen worden ingezet."

Rutte tekent in Charkiv veiligheidsovereenkomst met Oekraïne
Lees ook

Rutte tekent in Charkiv veiligheidsovereenkomst met Oekraïne

"In deze fase zie je dat er naast allerlei artillerie ook drones nodig zijn", vervolgt Ollongren. Nederland gaat daarom voor 200 miljoen euro verkenningsdrones aanschaffen. "Die brengen in beeld wat er op de grond gebeurt."

Ollongren kon in Kyiv ook bevestigen dat Nederland nog altijd vierkant achter Oekraïne staat. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer schaarde zich vorige week achter de tienjarige veiligheidsovereenkomst die demissionair premier Rutte onlangs ondertekende in Charkiv.

Dit jaar voor 2 miljard militaire steun naar Oekraïne

Tot februari 2024 stond de teller voor Nederlandse militaire steun aan Oekraïne op 2,81 miljard euro. Dat zijn onder meer gedoneerde F-16's, tanks, pantservoertuigen, luchtverdediging, wapens, munitie, brandstof en aggregaten.

Vorige maand maakte het kabinet bekend voor 250 miljoen bij te dragen aan een Tsjechisch initiatief om munitie aan Oekraïne te leveren. De 400 miljoen voor munitie voor F-16's en drones die Ollongren vandaag in Kyiv heeft toegezegd, komt daar bovenop.

In totaal heeft het demissionaire kabinet dit jaar voor 2 miljard euro apart gezet voor militaire steun aan het land.

Lees meer over
Kajsa OllongrenMinisterie van DefensieOorlog in Oekraïne