Rutte tekent in Charkiv veiligheidsovereenkomst met Oekraïne
Demissionair premier Mark Rutte heeft in de Oekraïense stad Charkiv een tienjarig veiligheidsovereenkomst met het land getekend. Hij deed dat in aanwezigheid van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Met de overeenkomst helpt Nederland Oekraïne zich te verdedigen tegen Rusland.
In de deal staan afspraken over militaire steun en het verbeteren van de defensie-industrie en de cyberweerbaarheid van Oekraïne. Ook moet het de samenwerking tussen het Oekraïense leger en de NAVO verbeteren.
Wederopbouw en waarheidsvinding
Daarnaast zijn Nederland en Oekraïne overeengekomen om samen te blijven werken aan wederopbouw, waarheidsvinding en gerechtigheid voor alle slachtoffers van de oorlog, en om in te blijven zetten op sancties om Rusland verder onder druk te zetten.
Het kabinet verbindt zich zo voor langere tijd aan Oekraïne op het gebied van veiligheid, defensie, wederopbouw en gerechtigheid.
Het kabinet kondigde in juli vorig jaar tijdens de NAVO-top in Vilnius aan om, net als de G7, met Oekraïne afspraken te gaan maken over veiligheid.
Eigenbelang
Volgens demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot is deze overeenkomst ook uit eigenbelang, zei ze vorige week. "Onze eigen veiligheid is nauw verbonden met de veiligheid van Oekraïne."
Bovendien is het volgens Bruins Slot 'een krachtig signaal richting Rusland'. "Het westen is standvastig. Zonder westerse steun zal het Oekraïne dat wij nu kennen ophouden te bestaan, zal de Russische dreiging nog dichterbij komen, en zal de stabiliteit en veiligheid op ons continent serieus onder druk komen te staan."
'Trouwe steunpilaar'
"Het bezoek van Rutte - demissionair premier en hoogstwaarschijnlijk de nieuwe NAVO-baas - moet uitstralen: Oekraïne wordt niet in de steek gelaten. Want de Westerse steun aan Oekraïne staat onder druk", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Nederland was de afgelopen jaren een trouwe steunpilaar van Oekraïne en dit 'tienjarig akkoord' moet dat voortzetten. Op de NAVO-top in Vilnius deze zomer bleek een NAVO-lidmaatschap voor Oekraïne is ver weg, maar Westerse landen kwamen met 'veiligheidsgaranties'. Ook Nederland doet dit nu."
"Het lijkt alsof het demissionaire kabinet over z'n graf heen regeert. Vanaf het begin is gezegd: met Oekraïne stelt Rutte-4 zich niet terughoudend op. PVV-leider Wilders is kritisch, maar in de Tweede Kamer is er een flinke meerderheid die dit akkoord steunt."