Schade aan woningen

Opnieuw over en weer droneaanvallen Oekraïne en Rusland, Zelensky dringt aan op hulp

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© EPAOpnieuw over en weer droneaanvallen Oekraïne en Rusland, Zelensky dringt aan op hulp
RTL

Rusland claimt afgelopen nacht 53 Oekraïense drones uit de lucht te hebben geschoten, meldt het ministerie van Defensie. Oekraïne zou op zijn beurt dertien Russische drones hebben neergehaald.

Volgens Moskou waren de meeste drones van Oekraïne gericht op de regio Rostov, waar het militaire hoofdkwartier van de Russische invasie in Oekraïne staat. Rusland zegt dat er een elektriciteitscentrale schade heeft opgelopen, maar volgens Kyiv zijn er ook zes gevechtsvliegtuigen verwoest. Acht andere zouden zwaar zijn beschadigd. 

De Russische luchtafweer zou ook drones hebben neergehaald boven de regio's Koersk, Belgorod en Krasnodar. 

Schade aan woningen

De Russische grensregio's zijn de laatste maanden vaak doelwit van Oekraïense aanvallen.

Rusland voert op zijn beurt ook dagelijks droneaanvallen uit op Oekraïne. Afgelopen nacht waren die gericht op de regio's Zaporizja, Odesa en Dnipro, meldt het Oekraïense leger. Door neervallende brokstukken zou er schade zijn aan woningen en boerderijen.

"Dit kan de komende maanden een verandering in de oorlog teweegbrengen."

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky herhaalde gisteravond in zijn dagelijkse videoboodschap nog maar weer eens dat de aarzeling in westerse landen om Oekraïne meer militaire hulp te bezorgen onaanvaardbaar is. Zijn land heeft volgens hem dringend betere luchtafweer nodig.

Gisternacht kwamen zeker vijf mensen om het leven, onder wie toegesnelde reddingswerkers, door Russische droneaanvallen in de stad Charkiv. Om zulke aanvallen beter af te weren heeft Oekraïne 'dringend' een nieuw luchtafweersysteem nodig, zegt Zelensky.

Het ging om een zogeheten double-tapaanval. Daarbij wordt er toegeslagen, gewacht tot de hulpverleners ter plaatse komen en vervolgens weer aangevallen.

"Een nieuw luchtverdedigingssysteem zou de situatie fundamenteel kunnen veranderen", zei Zelensky. Met name het Amerikaanse Patriot-systeem zou van pas komen om de Oekraïense steden beter te beschermen tegen Russische aanvallen.

Nederland doet mee aan Oekraïense Patriot-missie Duitsland en VS
Lees ook

Nederland doet mee aan Oekraïense Patriot-missie Duitsland en VS

Oekraïne is dankbaar voor de hulp van bondgenoten tot dusver, zegt Zelensky. Tegelijk ziet hij nog te veel aarzeling. "Het is volkomen onaanvaardbaar dat zoveel landen in de wereld nog steeds nadenken over hoe ze terreur kunnen bestrijden, terwijl er maar een paar politieke beslissingen nodig zijn."

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
Volodymyr ZelenskyOorlog in OekraïneDronesWapenOekraïneRusland