Aangifte tegen Russen om dood RTL Nieuws-cameraman Stan Storimans
RTL Nieuws-correspondent Jeroen Akkermans doet bij het Team Internationale Misdrijven van het Openbaar Ministerie aangifte tegen zes Russische militairen die betrokken zouden zijn geweest bij de dood van cameraman Stan Storimans in 2008. Akkermans doet de aangifte samen met diens weduwe, Marjolein Storimans.
Stan Storimans kwam op 12 augustus 2008 om het leven in de Georgische stad Gori, bij de inslag van een Russische raket met clustermunitie. Tussen Rusland en Georgië woedde destijds een korte oorlog. Gori was die dag grotendeels verlaten, en geen militair doelwit. Bij de aanval kwamen naast Storimans elf Georgiërs om. Akkermans raakte gewond.
Kijk hier wat er die dag gebeurde:
Onderzoek
In zijn jarenlange onderzoek heeft Akkermans samengewerkt met experts in zogenoemde Open Source Intelligence (OSINT), burgeronderzoekers die onderzoek doen in openbare bronnen. Ze hebben zes Russen geïdentificeerd die ervan worden verdacht betrokken te zijn geweest bij de dodelijke raketaanval.
"Rusland ontkent nog altijd verantwoordelijk te zijn, ondanks de schat aan video-, foto- en forensisch bewijs die er ligt", zegt Jeroen Akkermans. "Ze liegen erover en proberen er al die jaren mee weg te komen. Maar ik wil nog steeds dat er gerechtigheid komt. Voor Stan en al die anderen."
Een korte samenvatting van wat er in de aangifte staat:
De raket die insloeg op het plein in Gori was van het type Iskander SS-26. Dat blijkt onder meer uit serienummers die zijn aangetroffen op brokstukken van de raket. Experts bevestigen de herkomst. In die tijd beschikte alléén Rusland over dat type raket. De inslag van het projectiel, geladen met clustermunitie, is door beveiligingscamera’s vastgelegd.
Rusland telde in 2008 één Iskander-bataljon. Onderzoek toont aan dat de betreffende raket vanaf Russisch grondgebied moet zijn afgevuurd op de stad Gori. De Georgische stad was op dat moment grotendeels verlaten. Er waren alleen nog burgers achtergebleven.
De Iskander was in die tijd één van de nieuwste wapens in het Russische arsenaal, en Moskou was er trots op. Rusland wilde ook graag de effectieve werking en de nauwkeurigheid van het wapen in de praktijk testen.
Onderzoek in Gori in opdracht van de Nederlandse regering bevestigde in het najaar van 2008 dat het ging om een Iskander met clustermunitie.
Door het onderzoek in Russische openbare bronnen en in chatgroepen van de betreffende eenheden, ontstaat een beeld van de militairen die betrokken moeten geweest zijn bij de fatale lancering. Ook is de hand gelegd op een intern Russische document waarin onder andere de inzet van de betrokken eenheden en militairen staat beschreven.
Akkermans komt samen met de OSINT-experts dus tot zes verdachten. Onder hen zijn de chauffeur van de raket-lanceerinstallatie (die ondanks zijn lage rang is beloond met een hoge Russische onderscheiding voor moed, heldendaden en de verdediging van het vaderland), een aantal hogere officieren van de eenheid – die in 2008 ook zijn onderscheiden – en de toenmalige commandanten.
'Voorbeeld van modern onderzoek'
Advocaat Barbara van Straaten van Prakken d’Oliveira Human Rights Lawyers zegt: "We hebben op basis van het bewijs dat er nu ligt veel vertrouwen dat het Openbaar Ministerie in ieder geval zal overgaan tot een onderzoek. Dat verdient deze aangifte, dat verdienen Stan en de nabestaanden van de slachtoffers. Dit is echt een voorbeeld van een modern onderzoek, dat rust op veel openbare bronnen. In die zin is het vergelijkbaar met hoe het OM nu zelf vaak onderzoek doet. Zoals bijvoorbeeld bij de MH17-zaak. Ik zie geen juridische barrières waarom dit niet tot een vervolgbare zaak zou leiden."
Akkermans en Marjolein Storimans besloten tot deze aangifte omdat eerdere pogingen tot gerechtigheid bij het Internationaal Strafhof en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens tot dusver zijn gestrand. "Het gaat om een raketaanval op een burgerdoel en toch heeft nog steeds geen rechter naar deze zaak gekeken", zegt Akkermans. "En dat is heel pijnlijk. Na bijna zestien jaar raakt ons geduld op en voelen we ons verplicht om zelf deze stap te zetten."
De aangifte is ingediend bij het Team Internationale Misdrijven van het Nederlandse Openbaar Ministerie. Dat zal naar verwachting enkele maanden nodig hebben om te bepalen of het tot vervolging overgaat.
Reactie RTL Nieuws
De dood van Stan Storimans is tot op vandaag een zwarte bladzijde in de geschiedenis van RTL Nieuws. We hebben onze correspondent Jeroen Akkermans altijd gesteund in zijn onderzoek en zoektocht naar rechtvaardigheid en zullen dat blijven doen. We hopen dat deze aangifte ertoe leidt dat het recht zijn loop heeft.
Hoofdredactie RTL Nieuws