'Buitengerechtelijke executies'

Desi Bouterse mag Amerika niet meer in vanwege Decembermoorden

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / Ranu AbhelakhDesi Bouterse mag Amerika niet meer in vanwege Decembermoorden
RTL

De voortvluchtige Surinaamse ex-president Desi Bouterse is niet meer welkom in de Verenigde Staten. De sanctie geldt ook voor zes andere voormalige Surinaamse militaire functionarissen, die net als Bouterse schuldig zijn bevonden aan de 'buitengerechtelijke executies' van politieke tegenstanders in 1982, de zogenoemde Decembermoorden.

Deze zeven personen en vier familieleden van Bouterse komen 'in het algemeen' niet in aanmerking voor toegang tot de Verenigde Staten, maakte het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bekend in een officiële verklaring.

Het departement prijst Suriname voor zijn inzet voor de rechtsstaat, inclusief de inspanningen om de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht te handhaven. Zoals de Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken heeft opgemerkt, is het beëindigen van straffeloosheid een van de beste manieren om toekomstige misstanden te voorkomen: "De kracht van de Surinaamse justitiële instellingen toont de waarde van de rechtsstaat als kritische pijler voor het behoud van de democratie en de bescherming van de mensenrechten."

Surinaamse politie verspreidt opsporingsbericht voor Desi Bouterse
Lees ook

Surinaamse politie verspreidt opsporingsbericht voor Desi Bouterse

Bouterse werd in december 2023 in Suriname veroordeeld tot een celstraf van 20 jaar voor zijn rol bij de Decembermoorden. Op 20 maart bevestigde het Surinaamse Hof van Justitie deze straf in hoger beroep.

In januari moest hij zich melden bij de gevangenis om zijn straf uit te zitten, maar daar kwam hij niet opdagen. Sindsdien is de ex-president spoorloos. Sommigen denken dat hij zich in de binnenlanden van Suriname schuilhoudt, maar er zijn ook geruchten dat hij naar Venezuela gevlucht is.

In deze video vertelt een nabestaande wat de veroordeling van Bouterse betekent:

Deze maand is het 41 jaar geleden dat de Decembermoorden plaatsvonden. Vijftien mensen werden vermoord, onder wie Rani's broer Robby.

De Decembermoorden werden gepleegd in de nacht van 7 op 8 december 1982. Een groep van vijftien prominente Surinamers, tegenstanders van het militaire regime van Bouterse, werd opgepakt en zonder proces doodgeschoten in Fort Zeelandia, het toenmalige hoofdkwartier van het leger. De slachtoffers vertoonden ook tekenen van marteling.

De oud-legerleider Bouterse heeft altijd zijn betrokkenheid ontkend en gezegd dat het proces politiek gemotiveerd is. Maar volgens het Openbaar Ministerie in Suriname was hij wel degelijk aanwezig in Fort Zeelandia. De aanklager zei eerder dat Bouterse de critici met voorbedachten rade uit hun huis heeft laten ontvoeren – de telefoonlijnen werden doorgesneden en er bleef bewaking achter – en later heeft vermoord.

Lees meer over
Desi BouterseDecembermoordenVerenigde StatenSuriname