Bijna 50 graden in Azië: scholen dicht en mensen slapen in parken
Inwoners van Zuid- en Zuidoost-Azië kampen al dagen met extreme hitte. Zo behaalde Myanmar met ruim 48 graden een record in april en loopt de gevoelstemperatuur in Thailand op tot 52 graden. Die temperaturen kunnen 'levensgevaarlijk' zijn, legt Leander de Wit van Buienradar uit. "Dat komt door de hoge luchtvochtigheid in de regio."
Gesloten scholen in de Filipijnen, gezondheidswaarschuwingen in meerdere Aziatische landen en een recordstroomverbruik in Thailand: een extreme hittegolf houdt een deel van Azië in zijn greep. En dus wordt er in de regio record na record behaald. Zo was het in Vietnam nooit eerder 44 graden in april en was het in China in dezelfde maand 43,4 graden.
Ook Thailand, Bangladesh, Cambodja en Laos hebben te maken met hoge temperaturen. In de Filipijnen werd het met 38,8 graden zelfs warmer dan ooit in de hoofdstad Manilla. Daardoor zijn de Filipijnse scholen, die vaak geen airconditioning hebben, twee dagen gesloten.
In Thailand, waar de temperatuur afgelopen week opliep tot ruim 44 graden, waarschuwden de autoriteiten voor ‘zeer gevaarlijke’ omstandigheden. Dit jaar overleden er al dertig personen in het land vanwege de hitte, terwijl dat er vorig jaar gedurende het gehele jaar 37 waren.
Minder werken
Bangkok verzoekt daarom mensen die buiten werken om minder uren te maken. Ook deelde het stadsbestuur een video met daarin uitleg hoe je eerste hulp kunt verlenen aan mensen die flauwvallen door de hitte.
Volgens Leander de Wit zijn die voorzorgsmaatregelen niet onterecht. De hoge temperaturen kunnen in deze landen zeer gevaarlijk zijn, omdat de regio ook te maken heeft met een hoge luchtvochtigheid. "Je lichaam koelt af via zweet, dat van je huid verdampt." Maar die verdamping gebeurt niet als de lucht eromheen zo vochtig is. "Afkoelen lukt niet en de gevoelstemperatuur schiet door het dak. Dat is levensgevaarlijk."
Geen afkoeling 's nachts
Niet alleen de luchtvochtigheid, ook hoge minimumtemperaturen vormen een gevaar. En die minimumtemperaturen lopen 'bizar hoog' op, stelt De Wit. "In Bangladesh en Thailand werd het 's nachts soms niet kouder dan 30 graden. Dan heeft je lichaam op geen moment de mogelijkheid om normaal af te koelen."
En dus zoeken mensen verkoeling in parken. Voor de 39-jarige caissière San Yin uit Myanmar is dat de enige manier om aan de nachtelijke hitte van haar appartement te ontsnappen, vertelt ze aan het Aziatische nieuwsplatform Channel News Asia. "Alleen daar kunnen mijn 4-jarige zoon, mijn man en ik ontkomen aan de warmte." Overdag zitten ze overigens binnen. "We durven de deur niet uit, omdat we bang zijn om een zonnesteek op te lopen."
Te heet voor stembus
Ook in India heeft de hitte impact op het dagelijks leven, dat deze weken in het teken staat van de verkiezingen. Het lijkt er daarom op dat de hittegolf ook invloed heeft gehad op de eerste verkiezingsronde, die 19 april van start ging. De opkomst was 4 procentpunt lager dan tijdens de vorige verkiezingen in 2019.
Zuidoost-Azië heeft de laatste tijd veel last van hoge temperaturen, stelt De Wit, onder meer door klimaatverandering. Ook vorig jaar werd het gebied wekenlang geteisterd door een historische hittegolf.
Hitte is niet het enige probleem van de regio. Volgens een onlangs verschenen VN-rapport wordt Azië wereldwijd het hardst getroffen door klimaatverandering en extreem weer. Naast hittegolven horen daar ook overstromingen, stormen en smeltende gletsjers bij. "Die gletsjers zijn van groot belang voor de watertoevoer", legt De Wit uit. "Als de gletsjers zijn gesmolten, vormt ook dat een groot probleem, vooral als het zo heet is."