Opnieuw aanvallen op Duitse politici, nu op AfD'ers
In Stuttgart zijn twee politici van de rechtse partij Alternative für Deutschland 'verbaal en vervolgens ook fysiek' aangevallen, meldt de politie.
Ze raakten lichtgewond. Het voorval deed zich voor bij het deelstaatparlement in de Duitse stad.
De AfD'ers, die lid zijn van dat parlement, stonden bij een informatiekraampje. De belagers gingen daar eerst voor staan met een spandoek, en gebruikten later ook fysiek geweld. Twee vrouwen van 19 en 23 jaar zijn aangehouden, een vrouw van in de 20 en een man van begin 20 worden nog gezocht.
Veiligheid van politici
In Duitsland is momenteel veel te doen om de veiligheid van politici. De afgelopen weken zijn meerdere Duitse politici gewond geraakt bij aanvallen. De sociaaldemocratische Europarlementariër Matthias Ecke raakte vorige week ernstig gewond.
Dinsdag werd zijn partijgenoot Franziska Giffey in de rug aangevallen, waarop zij ook behandeld moest worden in het ziekenhuis. Diezelfde dag werd kandidaat-raadslid Yvonne Mosler van de Groenen belaagd, bedreigd en bespuugd.
Bondskanselier Olaf Scholz heeft de aanvallen op politici woensdag 'schandalig en laf' genoemd. Er gaan in de Duitse politiek stemmen op om dit soort aanvallen strenger te bestraffen.
Verdeeldheid in EP
In het Europees Parlement heerst verdeeldheid over de aanvallen. De belangrijkste partijen slagen er niet in zich gezamenlijk tegen het geweld uit te spreken.
De sociaaldemocraten, groenen, liberalen en radicaal-links in het parlement spraken hun verontwaardiging over het geweld uit in een gezamenlijke verklaring. Maar de centrumrechtse EVP, de grootste partij, weigerde die te ondertekenen. De EVP veroordeelde de aanvallen al meermaals, maar noemt de verklaring een campagnestunt van de sociaaldemocraten.
Radicaal-rechts
De EVP wil volgens het linkse kamp de verklaring niet ondertekenen omdat de ondertekenaars beloven niet samen te werken met radicaal-rechts.
De christendemocraten zouden dat niet willen uitsluiten, om hun handen vrij te hebben als ze de steun van de rechterflank na de verkiezingen nodig blijken te hebben. Maar links weigerde zich juist uit te spreken tegen samenwerking met extreem-links en Russisch gezinde nationalisten, zegt een EVP-woordvoerder.