Maximaal 1500 migranten

Biden sluit grens voor migranten uit Mexico: 'Strengste maatregel in recente geschiedenis'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPBiden sluit grens voor migranten uit Mexico: 'Strengste maatregel in recente geschiedenis'
RTL

De Amerikaanse president Joe Biden heeft strenge, vergaande maatregelen aangekondigd om de druk op het asielstelsel te verminderen. De regels, die om middernacht lokale tijd ingaan, zorgen ervoor dat migranten aan de grens tussen Mexico en de VS geen asielaanvragen meer kunnen doen.

"Dit is de strengste maatregel van een democratische president in de recente geschiedenis", zegt verslaggever Verenigde Staten, Sophie van der Meer. De regels gelden wanneer meer dan 2500 migranten per dag de grens oversteken. "Er komen al tijden gemiddeld veel meer mensen dan dat over de grens."

"Pas als er zeven dagen achter elkaar niet meer dan 1500 migranten de grens over komen, gaat de grens weer open." Tot die tijd gelden er alleen 'humanitaire uitzonderingen' voor kinderen die alleen zijn, mensen met een medische noodzaak of een heel directe veiligheidsdreiging en slachtoffers van mensenhandel.

Gecalculeerde zet

Dat de Amerikaanse president dit moment, enkele maanden voor de presidentsverkiezingen kiest, noemt Van der Meer een 'gecalculeerde zet'. "Hij had het al veel eerder kunnen doen. Hij neemt hiermee de wind uit de zeilen van de Republikeinen."

Migratie staat namelijk hoog op de agenda van de Republikeinen. Zij zijn groot voorstander van strenge migratiewetgeving. Toch stemden de Republikeinen eerder dit jaar tegen een nieuwe wet, onder druk van oud-president Donald Trump. Hij wil namelijk campagne voeren met het migratiedossier en heeft er baat bij als de crisis aan de grens voortduurt. "Ik denk dat de Republikeinen politiek gezien niet blij zullen zijn", zegt Van der Meer. "Zij zeggen nu vooral dat Biden veel te laat is met ingrijpen."

Biden vredesvoorstel zet Israël en Hamas onder druk, maar hoe kansrijk is het?
Lees ook

Biden vredesvoorstel zet Israël en Hamas onder druk, maar hoe kansrijk is het?

"De Democraten zullen verdeeld zijn, omdat dit politiek natuurlijk een goede en slimme zet is, maar met name progressieve democraten inhoudelijk heel erg tegen deze maatregel zullen zijn", vervolgt Van der Meer. "Zij zullen zeggen dat asielzoekers recht hebben om asiel aan te vragen en dat deze regels ongrondwettelijk zijn."

Biden houdt er volgens de Amerikaanse omroep CNN rekening mee dat de maatregelen vanuit beide politieke richtingen via de juridische weg worden aangevochten. Ook verslaggever Van der Meer denkt dat er juridische gevolgen zullen zijn. "Het zal ongetwijfeld aangevochten worden.

Impact op verkiezingen

Bidens besluit zal ongetwijfeld invloed hebben op de aankomende presidentsverkiezingen. De Republikeinen zullen mogelijk hun verhaal moeten veranderen. "Ze zullen bijvoorbeeld zeggen dat er al miljoenen mensen de grens zijn overgekomen onder Biden en dat de maatregelen te laat komen", zegt Van der Meer.

De Democraten daarentegen voeren geen campagne met migratie. Dat is hun 'achilleshiel', stelt Van der Meer. "Ik denk dat hun campagne wat dat betreft weinig zal veranderen, behalve dat ze zeggen: wij doen tenminste iets. Terwijl de Republikeinen een migratieakkoord wegstemden dit jaar en de crisis dus lieten voortduren."

Tijdens zijn speech haalde Biden wel uit naar zijn concurrent Donald Trump: "Ik zal nooit immigranten demoniseren, ik zal nooit kinderen scheiden van hun ouders en ik zal nooit mensen weigeren op basis van hun geloof, zoals mijn voorganger weer wil gaan doen als hij weer president wordt." Nu is hij de president met het strengste asielbeleid in tijden.

Biden zegt goed samen te werken met Mexico en afspraken te hebben gemaakt met president Andrés Manuel López Obrador. Gisteren heeft hij ook al gebeld met diens opvolger Claudia Sheinbaum, de eerste vrouwelijke president van Mexico.

Lees meer over
Joe BidenSophie van der MeerAmerikaanse politiekMigratieVerenigde Staten