Toenemend geweld

Nederlandse special forces trainen militairen in Afrika: 'Druk op Europa groeit'

Door Sophie van Leeuwen··Aangepast:
© Aida GrovestinsNederlandse special forces trainen militairen in Afrika: 'Druk op Europa groeit'
RTL

Nederlandse special forces trainden de afgelopen weken Afrikaanse militairen om het toenemende geweld in West-Afrika te bestrijden. Elk jaar vallen daar duizenden burgerdoden, ook vanwege cocaïnegebruik in Nederland. ''Hoe instabieler West-Afrika wordt, hoe groter de druk op Europa.''

De special forces klimmen met touwen uit helikopters en rennen naar een vliegtuigterminal in het noorden van Ghana, in handen van terroristen. Er wordt geschoten. De aanval is in scène gezet, maar het kan hier zomaar echt gebeuren. 

De operatie, Flintlock genaamd, staat onder leiding van het Amerikaanse leger en Nederland doet mee. ''Gewapende troepen hebben het vliegveld veroverd, een belangrijk doel'', vertelt de Ghanese majoor Nana Abena Darkoa Dapaah aan RTL Nieuws. ''Onze militairen gingen naar binnen, ze bevrijdden het gevangen personeel. Helikopters leverden special forces.'' Dertien Afrikaanse landen deden mee, zoals Nigeria, Ivoorkust, Marokko, Tunesië, Mauritanië, Senegal, Libië, Tsjaad en Ghana.

Cocaïne voor Nederland

Het doel van de militaire oefening is om kennis en vaardigheden van Afrikaanse militairen te verbeteren. Gewapende bendes vallen regelmatig dorpen aan in de Sahel, de regio ten zuiden van de Saharawoestijn. Daarbij worden kinderen ontvoerd in ruil voor losgeld, maar extremistische groepen als Boko Haram en Islamitische Staat leven vooral van drugshandel, zoals cocaïne.

Verwoestende drug kush maakt West-Afrikaanse jeugd kapot: 'Net zombies'
Lees ook

Verwoestende drug kush maakt West-Afrikaanse jeugd kapot: 'Net zombies'

''IS en takken van al-Qaeda hebben geld nodig om hun wapens en munitie te bekostigen'', zegt generaal-majoor Ron Smits, commandant van de Nederlandse troepen. ''Dat geld krijgen ze door drugshandel. Een van de eindlocaties is Europa, met Nederland daarbij. Daarom willen wij hier nu ook optreden, om te voorkomen dat die drugs uiteindelijk in Nederland belanden.''

Het meest terroristische land ter wereld is Burkina Faso, dat grenst aan Ghana. In 2023 werden daar tweeduizend inwoners vermoord door terroristische organisaties. In de regio zijn meerdere staatsgrepen gepleegd: in Niger (2023), Burkina Faso (2022) en Mali (2021). Het geweld slaat ook over op buurlanden.

Het geweld in Niger, Mali en Burkina Faso slaat over op buurlanden.© RTL Nieuws
Het geweld in Niger, Mali en Burkina Faso slaat over op buurlanden.

De VN en militairen van voormalig kolonisator Frankrijk zijn weggestuurd. Daar komen Russische militairen voor in de plaats van het Africa Corps, zoals het huurlingenleger van Wagner nu wordt genoemd. De Sahellanden zijn rijk aan grondstoffen als goud en uranium, en dus interessant, ook voor de Russen. 

Belangrijk voor Europa

Miljoenen mensen zijn al gevlucht voor het geweld. ''Hoe instabieler West-Afrika wordt, hoe groter de druk op Europa'', zegt Martijn Kitzen, hoogleraar aan de Defensie Academie. Volgens hem speelt Rusland daar handig op in, door landen te destabiliseren.

''Dat extremisme groeit en dat komt ook doordat Rusland steeds sterker wordt in de Sahel. Daardoor ontstaat er heel veel instabiliteit in landen als Mali en Niger. Als de invloed van Rusland zo blijft groeien en wij daar niets aan doen, zullen er in Europa aanslagen komen. En meer instabiliteit betekent ook meer migratie. Dus in die zin is het ook voor ons belangrijk wat daar gebeurt.''

Terwijl onze special forces terug naar huis gaan, blijven West-Afrikaanse legers achter om hun regio te verdedigen. Zij hopen op meer internationale oefeningen. Majoor Nana Abena Darkoa Dapaah: ''We moeten dit vaker doen. Meer trainen, meer kennis opdoen om ons voor te bereiden op de toekomst.''

De militaire oefenoperatie in West-Afrika. © Aida Grovestins
De militaire oefenoperatie in West-Afrika.
Lees meer over
Sophie van Leeuwen