'Interne aangelegenheid'

Taliban vragen VN om einde sancties, maar dulden geen bemoeienis met vrouwenrechten

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFP / Ahmad Sahel ArmanTaliban vragen VN om einde sancties, maar dulden geen bemoeienis met vrouwenrechten
RTL

De taliban, de streng islamitische machthebbers in het ernstig verarmde Afghanistan, hebben het Westen gevraagd de economische sancties tegen het land op te heffen. De groepering zegt de banden aan te willen halen, maar weigert te praten over de ingeperkte vrouwenrechten in het land.

De hoofdonderhandelaar van de taliban, Zabihullah Mujahid, spreekt deze dagen met vertegenwoordigers van de Verenigde Naties in Qatar. Zij spreken daar over de ontwikkelingshulp die het land ontvangt. Volgens de taliban moeten handelssancties worden opgeheven en bevroren banktegoeden worden vrijgegeven.

VN-vertegenwoordigers willen met de Afghaanse delegatie praten over de vrouwenrechten in het land, die sinds de taliban in 2021 weer aan de macht kwamen ernstig zijn ingeperkt. Zo mogen meisjes na de basisschool niet meer naar school en zijn vrouwen uitgesloten van de meeste banen. Ook mogen vrouwen niet zonder begeleiding van een man de straat op en moeten zij bedekkende kleding dragen.

Eerder maakten we deze video, waarin we laten zien hoe ernstig de vrouwenrechten zijn ingeperkt in de twee jaar nadat de taliban de macht hadden overgenomen:

Maar Mujahid maakte op de eerste dag van de ontmoeting meteen duidelijk dat de taliban geen westerse bemoeienis dulden - al sprak hij niet direct over vrouwenrechten. Hij stelde juist dat het Westen een oogje moet toeknijpen als het aankomt op 'religieuze en culturele waarden' in het land. Als die 'erkend worden', kan de relatie tussen Afghanistan en westerse naties versterkt worden. Kritiek op de lokale gebruiken zou maar tot conflicten en stagnatie leiden.

De taliban hebben eerder al meerdere keren aangegeven het onderwerp vrouwenrechten als 'een interne aangelegenheid' te beschouwen.

Stabiele partner

De top in Qatar is de derde gespreksronde over noodhulp aan Afghanistan, maar de eerste keer dat de taliban daar zelf bij aanwezig zijn. Volgens VN-baas Antonio Guterres stelde de beweging eerder 'onacceptabele eisen', zoals de eis dat de taliban werden erkend als de legitieme heersers over Afghanistan.

De taliban-onderhandelaar wees erop dat Afghanistan de banden met Kazachstan en Rusland al heeft aangehaald. Saoedi-Arabië zou van plan zijn de ambassade in Kabul te heropenen. Dit toont volgens hem aan dat Afghanistan een stabiele partner kan zijn in het diplomatieke en economische verkeer.

Toename openbare executies in Afghanistan: 'Taliban nu erger dan eerst'
Lees ook

Toename openbare executies in Afghanistan: 'Taliban nu erger dan eerst'

"Ik ontken niet dat sommige landen bezwaren kunnen hebben tegen sommige maatregelen", zei Mujahid in zijn toespraak. "Verschillende opvattingen tussen landen zijn normaal. Het is de plicht van diplomaten om de verbinding te zoeken, en niet de confrontatie." Hij vindt dat het aan westerse landen is om de 'obstakels' tussen de landen weg te nemen.

Malala

Bij de gesprekken zijn geen Afghaanse vrouwen aanwezig, wat internationaal tot kritiek heeft geleid. Malala Yousufzai, de beroemde winnares van de Nobelprijs voor de Vrede die in 2012 door een talibanstrijder werd neergeschoten omdat ze zich inzette voor onderwijs voor meisjes, liet weten dat ze 'gealarmeerd en teleurgesteld' is over de uitnodiging aan de taliban, terwijl Afghaanse vrouwen en mensenrechtenactivisten niet aan de gesprekken deelnemen. Ze sprak over 'genderapartheid' in Afghanistan.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
VNVrouwenemancipatieTalibanOntwikkelingshulpAfghanistan