Toename openbare executies in Afghanistan: 'Taliban nu erger dan eerst'
In een Afghaans stadion met duizenden toeschouwers heeft de Taliban deze week een man geëxecuteerd. Het is de derde openbare executie in Afghanistan in drie dagen tijd. Toen de Taliban in 2021 de macht greep in Afghanistan, beloofden ze 'milder' te zijn. Van die belofte lijkt weinig over.
Een getuige vertelt tegen persbureau AP dat de man veroordeeld was voor moord. De broer van het slachtoffer schoot de vermeende dader dood, voor het oog van een vol sportstadion.
Executies terug van weggeweest
Vijf dagen eerder werden twee andere mannen op vrijwel dezelfde manier geëxecuteerd: neergeschoten door de familie van hun slachtoffers, in een vol stadion. Dit soort executies waren gebruikelijk onder het regime van de Taliban in de jaren 90, maar kwamen de laatste jaren juist minder voor.
Dat het nu in korte tijd drie keer gebeurt wil niet zeggen dat er opeens iets is veranderd, zegt Fereshta Abbasi, Afghanistan-expert bij Human Rights Watch.
Bij de executies speelt willekeur, legt Abbasi uit: "Er is geen echt rechtssysteem, het hangt er heel erg vanaf welke rechter je treft. Voor dezelfde misdaad geeft de ene rechter levenslang, en een conservatievere rechter de doodstraf."
Beloften niet nagekomen
Nadat de VS in 2021 zijn laatste troepen uit Afghanistan weghaalde, greep de Taliban vrijwel direct de macht. Ze beloofden toen milder te zijn, met onder andere meer rechten voor vrouwen.
De Afghaanse Husna Jalal wachtte dat niet af en vluchtte naar Nederland. Haar moeder is oud-minister van Vrouwenzaken in Afghanistan, en zelf is ze vrouwenrechtenactivist. Vanuit Nederland blijft ze zich inzetten voor vrouwen in Afghanistan. In de video hieronder vertelt ze erover:
Jalal ziet dat er niks gekomen is van de beloftes van de Taliban. Ze spreekt regelmatig vrouwen die in Afghanistan amper hun huis uit mogen, of gedwongen uitgehuwelijkt worden.
"Stel je voor dat van de ene op de andere dag je je dromen niet meer kan volgen, niet meer naar school mag", zegt Jalal. Voordat de Taliban in 2021 de macht greep, konden Afghaanse meisjes studeren en werken. Daar kwam snel een einde aan.
Abbasi van Human Rights Watch is dan ook stellig: "Er bestaat geen nieuwe Taliban. Zonder wreedheid en vrouwenhaat kan je geen Taliban zijn. Ze zijn nu erger dan in de jaren 90."
'Taliban alleen maar beter georganiseerd'
Als Jalal gevraagd wordt of de Taliban veranderd is, antwoordt ze: "De Taliban is alleen maar slimmer geworden. Ze begrijpen diplomatie nu, ze zijn beter georganiseerd." Van mildere of progressievere denkbeelden binnen de Taliban merkt ze weinig.
Toch is Afghanistan niet helemaal terug bij af. "De Taliban is misschien niet veranderd, Afghaanse vrouwen zijn dat wel", zegt Abbasi.
Jalal is het daar roerend mee eens: "Die meisjes geven niet op, ondanks dat er geen Amerikaanse soldaten meer zijn om ze te beschermen. Dat geeft me hoop."