Oekraïne moet strategisch belangrijke plaats opgeven: 'Enorme offers gemaakt door Rusland'
Na maanden vechten trekken de Oekraïners zich terug uit een deel van Tjasiv Jar, een plaats in de regio Donetsk. De strategie van Poetin werkt, zegt defensie-expert Patrick Bolder. "Hij heeft de tijd."
Het is maar een klein plaatsje, even ten westen van Bachmoet, maar voor de Russen is Tjasiv Jar van groot strategisch belang. Voor de oorlog woonden er zo'n 12.000 mensen. Sinds april wordt er door tienduizenden soldaten hevig gevochten.
'Niet tegen opgewassen'
Het Oekraïense leger liet gisteren weten dat het zich terug heeft moeten trekken uit een deel van de plaats. RTL Nieuws-redacteur Chris Colijn merkt in Kyiv dat er een gevoel van verslagenheid heerst nu duidelijk is dat het leger deze plek niet langer kan verdedigen.
"Er is het besef: we hebben er alles aan gedaan om Tjasiv Jar te verdedigen, maar het Oekraïense leger is simpelweg niet opgewassen tegen de Russen. Zij gooien er zoveel tegenaan."
Begin mei maakte Colijn nog een video over de strijd om Tjasiv Jar. Toen was de situatie er als volgt:
"De plaats is bestookt met zware artillerie", zegt defensiespecialist Bolder van het Haagse Centrum voor Strategische Studies (HCSS). "De Russen hebben hele zware bommen gebruikt. De hele operatie gaat ten koste van enorm veel Russische levens, maar dat maakt de Russische president Vladimir Poetin niets uit."
'Past bij strategie'
Ruim een jaar geleden viel Bachmoet. Daar was tien maanden hevig om gevochten. Tjasiv Jar ligt nog geen twintig kilometer ten westen van Bachmoet. De terreinwinst ging volgens Bolder dan ook 'kruipend langzaam'. "Maar Poetin weet dat hij de tijd heeft. Het past bij de strategie van de Russen om continue aan te vallen en met veel soldaten over de grond te trekken."
Colijn zag de afgelopen dagen al hoe er beelden uit Tjasiv Jar op sociale media viral gingen. "Dit is mijn huis, mijn dorp", schrijft een Oekraïner in de reacties onder de foto's. "Ik zie de trouwfoto van de vriendin van mijn moeder tussen het puin liggen", meldt een ander.
Bekijk de beelden die rondgaan op sociale media hier:
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Voor de Oekraïners is het nog niet zo gemakkelijk om zich terug te trekken nu een deel van de plaats gevallen is, zegt Bolder. "Je riskeert meer terrein te verliezen dan je eigenlijk wilt als je het leger moet hergroeperen."
Barstjes in westerse steun
Volgens Bolder hoopt Poetin er intussen op dat er barstjes ontstaan in de westerse steun voor Oekraïne. "De Hongaarse premier Viktor Orbán bezoekt Poetin vandaag, de Franse verkiezingen kunnen voor de Russen gunstig uitvallen door de opmars van de rechts-populistische Marine Le Pen en de steun van de Verenigde Staten is ook niet meer vanzelfsprekend."
Volgens hoogleraar Militaire Operationele Wetenschappen Han Bouwmeester zien we nú het Russische offensief waar Poetin het al zo lang over heeft. "Wij verwachten bij een offensief een enorme rij tanks die een opmars maakt, maar zo treden de Russen niet op. Ze vallen een plaats net zo lang aan totdat de Oekraïners deze niet meer kunnen verdedigen."
Bouwmeester vreest dat de verovering van Tjasiv Jar een 'springplank' kan zijn naar de grotere plaatsen Kramatorsk en Slovjansk. "De regio's die Poetin in september 2022 al annexeerde met nepverkiezingen, heeft hij nog niet in handen. Hij is daar druk mee bezig."
Bouwmeester wil Nederlanders waarschuwen: de aandacht voor de oorlog is de afgelopen maanden wellicht wat verslapt, maar de strijd is nog niet gestreden. "Amerikaanse inlichtingendiensten verwachtten dat het Russische offensief medio juni zou beginnen, dat zien we hier gebeuren. Ondertussen waren wij druk met de kabinetsformatie, de voorverkiezingen in de VS en het EK voetbal, maar er wordt in het oosten van Oekraïne nog heel hevig gevochten."