Republikein of Democraat?

Dit weten we over Thomas Matthew Crooks, de man die Trump probeerde te vermoorden

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Dit weten we over Thomas Matthew Crooks, de man die Trump probeerde te vermoorden
RTL

De schutter die meerdere kogels richting oud-president Donald Trump afvuurde is Thomas Matthew Crooks. Hij was 20 jaar oud en kwam uit Bethel Park, wat ongeveer een uur rijden is vanaf de plek van de moordaanslag.

Direct na de aanslag hebben veiligheidsdiensten de schutter gedood en geïdentificeerd als de 20-jarige Thomas Matthew Crooks. Naast hem werd een AR-15-geweer gevonden. Hij had geen strafblad. Over zijn motief en achtergrond is nog weinig bekend. Op de beelden hieronder zie je het moment nadat Crooks wordt uitgeschakeld:

CNN toont beelden die een omstander maakte van de man die op Donald Trump schoot.

Volgens lokale Amerikaanse media haalde Crooks zijn middelbareschooldiploma in 2022 bij Bethal Park High School. Daar ontving hij een speciale onderscheiding van het National Math and Science Initiative, ter waarde van 500 dollar. Op sociale media gaat een video rond van het moment dat hij zijn diploma in ontvangst zou nemen. Het is niet bevestigd dat het inderdaad Crooks is die op de beelden te zien is.

Geregistreerd als Republikein, maar dat zegt niet alles

Amerikaanse media melden dat Crooks geregistreerd was als Republikein. In de VS is het nodig om je te registreren als je wil stemmen. In sommige staten kan je opgeven voor welke partij. Een registratie kan later worden aangepast naar een andere partij. Wanneer Crooks zich heeft geregistreerd, is niet duidelijk. 

''Het is een belangrijk en opvallend detail, dat hij geregistreerd was als Republikein'', vertelt correspondent Erik Mouthaan. ''Want dat haalt de kritiek over dat hij een zeer linkse Trump-hater zou zijn, in eerste instantie weg. Maar we weten niet of hij ook echt overtuigd Republikein was. In Nederland kun je bijvoorbeeld ook lid zijn van een politieke partij, maar toch ergens anders op stemmen. Dat wordt niet gecontroleerd.'' 

In 2021 zou vanaf het adres van Crooks 15 dollar zijn gedoneerd aan het Progressive Turnout Project, een nationale groep die Democraten ertoe aanzet om te stemmen. Dat komt naar voren uit gegevens van de federale verkiezingscommissie. Aankomende verkiezingen in november zou Crooks oud genoeg zijn om voor het eerst te mogen stemmen tijdens de presidentsverkiezingen. 

Erik Mouthaan: schietpartij zet campagne voor verkiezingen op de kop
Lees ook

Erik Mouthaan: schietpartij zet campagne voor verkiezingen op de kop

Mouthaan: ''Het zou kunnen dat hij zich heeft laten registreren als Republikein omdat hij wilde meedoen aan de voorverkiezingen. Of dat hij van gedachten is veranderd. Het is aannemelijk dat het motief van de schutter politiek van aard is, maar we weten het niet zeker. Dat moet allemaal nog blijken.'' 

Ouderlijk huis wordt doorzocht

Het ouderlijk huis van Crooks wordt doorzocht door veiligheidsdiensten. Volgens Mouthaan is dat gebruikelijk bij schietincidenten. ''Vaak hebben schutters gevaarlijke spullen in huis, bijvoorbeeld om een bom mee te bouwen. Soms zie je ook dat ze boobytraps leggen. Het feit dat zijn huis wordt afgezet betekent dat er grondig onderzoek wordt gedaan.'' 

Een paar uur na de aanslag nam de Amerikaanse mediazender CNN contact op met de vader van Crooks, genaamd Matthew Crooks. Hij zei toen dat hij probeerde uit te zoeken 'wat er in hemelsnaam is gebeurd' en eerst met de politie wilde spreken voordat hij iets over zijn zoon zal zeggen. Twee anonieme agenten zeggen tegen persbureau AP dat het wapen dat Crooks gebruikte ongeveer een halfjaar geleden door zijn vader is gekocht.  

Lees meer over
Donald TrumpErik MouthaanMoordaanslag TrumpVerenigde Staten