Nasleep aanslag

Opeens klinken Biden en Trump verzoenend, maar niet voor lang

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPOpeens klinken Biden en Trump verzoenend, maar niet voor lang
RTL

Na de mislukte aanslag op Donald Trump afgelopen zaterdag is de toon van de twee presidentskandidaten volledig veranderd. Felle, persoonlijke aanvallen hebben plaatsgemaakt voor verzoenende uitspraken. Maar dat zal niet lang duren, verwachten Amerika-deskundigen.

"We moeten naast elkaar staan", zei Biden gisteren tijdens een speciaal ingelaste toespraak naar aanleiding van de moordaanslag op Trump. Daarbij werd de oud-president in zijn oor geraakt door een kogel tijdens een campagnebijeenkomst. Eén toeschouwer kwam om het leven en twee anderen raakten zwaargewond. De schutter, Thomas Matthew Crooks, werd door de veiligheidsdienst doodgeschoten.

Ook Trump riep op tot eenheid. Op zijn socialmediaplatform Truth Social schreef hij dat dat belangrijker is dan ooit. En hij liet de Washington Examiner weten dat hij zijn speech voor aankomende donderdag volledig heeft herschreven. Eerst zou hij daarin vooral Biden aanvallen, nu noemt hij zijn toespraak 'een kans om het land samen te brengen'.

Volledig gedraaid

Het is een draai van 180 graden van twee presidentskandidaten die elkaar de afgelopen weken meermaals in de haren vlogen. Dat kwam tot een hoogtepunt in het veelbesproken debat van twee weken geleden. Daar noemde Trump Biden 'een crimineel' en kreeg Trump de stempel 'veroordeelde misdadiger' van Biden.

Verder verklaarde Trump onlangs dat de Democraten hem wilden laten doodschieten door FBI-agenten. En volgens Politico zei Biden vorige week in een privégesprek met geldschieters dat het 'tijd is om Trump in het vizier te nemen'.

Trump in interview na aanslag: 'Ik had dood moeten zijn'
Lees ook

Trump in interview na aanslag: 'Ik had dood moeten zijn'

Hun partijleden zijn even fel of soms zelfs feller over hun rivalen. "Ze hebben een hekel aan elkaar en zien in de ander echt een gevaar voor het land", legt correspondent Erik Mouthaan uit. Zo waarschuwden meerdere Democraten eerder al dat de democratie in gevaar komt als Trump de verkiezingen wint. "Ze zeggen dat een dictator aan de macht kan komen."

Ook de Republikeinen spreken een harde gepolariseerde taal. Ze zeggen dat Biden Trump demoniseert en hem letterlijk in de cel probeert te krijgen. "Volgens hen wordt Trump van alles aangedaan, allen omdat hij Trump is," aldus Mouthaan. "En dat heeft volgens sommige Republikeinen tot dit geweld geleid."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Het is dan ook niet geheel verrassend dat sommige partijleden de verzoenende houding van hun presidentskandidaten na de aanslag niet volgen. Volgens de New York Times begon het vingerwijzen al enkele minuten na de aanslag. 

De Republikeinen gaven de vijandige retoriek van president Biden en zijn partij de schuld van de aanval. Democraten, op hun beurt, verweten Trump een aanjager van politiek geweld te zijn.

Ook Mike Johnson, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, wees met de beschuldigende vinger richting de Democraten. Die hebben volgens hem 'polariserende sfeer gecreëerd'. "Een opvallende en onverantwoordelijke uitspraak", vindt Amerika-deskundige Kenneth Manusama.

Bal bij Trump

De presidentskandidaten lijken hun campagne nu dus anders te willen voeren. En dus hebben de Democraten hun reclames voorlopig van de buis gehaald. 

"Het gaat om spotjes die Trump op de persoon aanvallen", legt Manusama uit. "Die gaan over zijn karakter en temperament, over alle rechtszaken en ook over zijn rol bij de bestorming van het Capitool."

Bijvoorbeeld het spotje hieronder. "Die staat nog wel op YouTube," verklaart Mouthaan. "Maar op tv of op sociale media zul je 'm voorlopig niet tegenkomen."

Toch geloven Mouthaan en Manusama niet dat Trump en Biden deze transformatie lang volhouden. "Het zijn verkiezingen en Trump wil terugslaan," zegt Mouthaan. "En hij moet natuurlijk ook zijn harde kern tevreden houden," vult Manusama aan. "Zij houden van felle taal. Ik denk daarom niet dat Trump het langer volhoudt dan een week."

Eén ding is zeker, stellen beide experts: de bal ligt nu bij Trump. "Want hij is nu bij de vierdaagse Republikeinse Conventie in Milwauke", vertelt Mouthaan. Daar maakt hij naar verwachting vandaag bekend wie zijn 'running mate' is, de kandidaat voor het vicepresidentschap.

Zowel Mouthaan als Manusama houden daarom scherp in de gaten of Trump vandaag al aan het woord zal zijn. Zo niet, dan ligt de focus op zijn speech donderdag, zegt Manusama. "Als hij daar weer een harde toon aanslaat, dan zal Biden daar hoogstwaarschijnlijk hetzelfde op reageren." En dan zijn we dus weer bij waar we voor de aanslag waren: bij een gepolariseerd politiek klimaat, waarbij de presidentskandidaten elkaar persoonlijk aanvallen.

Lees meer over
Joe BidenDonald TrumpErik MouthaanPolitiekVerenigde Staten