Erik Mouthaan

Hoe kon dit gebeuren? En vier andere vragen over de aanslag op Trump

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Rebecca Droke / AFPHoe kon dit gebeuren? En vier andere vragen over de aanslag op Trump
RTL

Amerika werd wakker na de aanslag op Donald Trump, die gisteravond (lokale tijd) plaatsvond. Onze correspondent Verenigde Staten, Erik Mouthaan, vertelt hoe het nieuws in Amerika wordt ontvangen.

Hoe werd Amerika wakker?

"In shock. Amerikanen zijn in shock dat dit heeft kunnen gebeuren. Ongeloof en shock. Heel veel mensen haten Trump, maar dit is toch een aanval op een oud-president."

"Het had maar een paar centimeter gescheeld of een oud-president van de Verenigde Staten was gewoon live op televisie door zijn hoofd geschoten. Donald Trump is ternauwernood ontsnapt aan de dood. "

Hoe kon dit gebeuren? Werd Trump niet voldoende beschermd?

"Daar zijn heel veel vragen over. Hij wordt heel goed beschermd, maar Trump wil zijn verkiezingsevenementen graag buiten houden, dus niet in een grote hal. Dat wil Trump graag, dat vindt hij mooi."

"Het campagneteam zoekt altijd een geschikte locatie uit, een bedrijventerrein of een stuk land, of een vliegtuighangar bijvoorbeeld. En dat is altijd enorm veel werk voor zijn team om dat voor te bereiden, en ook voor de Secret Service en de lokale politie die de boel moeten bewaken."

President Biden stelt onafhankelijk onderzoek in naar aanslag
Lees ook

President Biden stelt onafhankelijk onderzoek in naar aanslag

"Ik ben heel vaak bij zulke evenementen geweest, en ik zie altijd scherpschutters op de daken staan. Er zijn dus mensen om Trump heen die hem beschermen. Daarnaast is er ook een veiligheidsteam dat de omgeving in de gaten houdt. Dit is een enorm falen van de Secret Service. Want hoe kon dit gebeuren? Hoe konden ze de man op het dak niet hebben zien liggen? Daar komt een groot onderzoek naar."

"De oud-president wordt continu beveiligd. Maar als hij een uur lang in zijn eentje op dat podium staat, dan is hij echt kwetsbaar. De Secret Service vindt dat altijd eng, maar dat is nou eenmaal wat politici doen. Die willen campagne voeren, die willen praten met hun mensen."

Gaat Trump dit gebruiken voor zijn campagne?

"Het is afwachten wat Trump vandaag gaat zeggen. We zien nu al de eerste reacties van Republikeinen die zeggen dat linkse Amerikanen een 'sfeer van haat' hebben gecreëerd richting Trump. Bij heel veel rechtse kiezers leeft het gevoel dat Trump gedemoniseerd wordt. Niet alleen door de Democraten, maar in hun ogen ook door de media."

"Aan de andere kant zullen de Democraten zeggen: als iemand het politieke debat in Amerika heeft verhard, dan is het wel Donald Trump. Hij slaat harde taal uit naar zijn vijanden, en omschrijft zijn tegenstanders als ongedierte."

"Ik ben benieuwd wat Trump de komende dagen gaat zeggen. Hij gaat spreken op het Republikeinse partijcongres dat morgen begint, waar wij ook naartoe gaan."

Kunnen de presidentskandidaten nu nog wel in het openbaar verschijnen?

"Trump kennende denk ik dat hij wel gewoon tussen zijn mensen wil zijn, en dat hij wel door zal gaan met campagnevoeren. Maar misschien wel op een aangepaste manier. Het is natuurlijk een traumatische ervaring."

Vrijwel direct na de mislukte aanslag op zijn leven, stak oud-president Donald Trump zijn vuist in de lucht naar zijn aanhangers. In de video hieronder legt Erik Mouthaan uit waarom Trump dat deed.

Vrijwel direct na de mislukte aanslag op zijn leven, stak oud-president Donald Trump zijn vuist in de lucht naar zijn aanhangers.

"Ik denk dat veiligheidsmaatregelen aangescherpt worden als Donald Trump het openbaar verschijnt. Ik vraag me af of ze dit soort campagne-evenementen nog in de open lucht gaan doen. Als je zo'n evenement in een hal houdt, dan kan niemand van boven gaan schieten."

Mouthaan vertelt dat de beveiliging bij dergelijke bijeenkomsten al heel streng was. "Iedereen die naar zo'n campagne-evenement gaat, moet door een metaaldetector lopen, alsof je op een vliegveld bent. Er zijn grote borden dat je geen wapens mee naar binnen mag nemen. Mensen staan daardoor heel lang in de rij."

"Als wij als media daar naartoe gaan, dan moeten we onze spullen vaak al uren van tevoren neerzetten. Dan moeten we naar buiten, en lopen er speurhonden langs om te controleren dat er geen explosieven zijn. Als we dan weer een tas mee naar binnen nemen, moet die tas open en komt er weer een speurhond snuffelen."

Hoe reageert Joe Biden?

Joe Biden zei in een officiële reactie op de aanval op Trump: "Er is geen plek voor geweld in Amerika. Het is ziek. Het is een van de redenen waarom we het land moeten verenigen. We kunnen dit niet laten gebeuren, we kunnen dit niet vergoelijken."

"Wat ik interessant vond, is dat hij in zijn speech gisteren het over Donald had", zegt Mouthaan. "Biden heeft het altijd over Trump of 'my predecessor', mijn voorganger, 'the other guy', die andere gast. Voor het eerst hoorden we hem nu over 'Donald' praten. Dat was een menselijke toon."

"Biden zei dat hij had probeerd Trump te bellen. Maar dat hij hem nog niet te pakken had gekregen, maar het nog een keer ging proberen. Ik ben heel benieuwd. Die twee mannen kunnen elkaar niet uitstaan. Ze weigeren elkaar een hand te geven op het debatpodium. Ze hebben geen contact. Maar nu gaat Biden dus bellen met Trump."

Lees meer over
Donald TrumpErik MouthaanRepublikeinse partijMoordaanslag TrumpVerenigde Staten