Reconstructie

Acht schoten, Trump ontsnapt aan de dood: dit is wat er is gebeurd

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AP Photo/Evan VucciAcht schoten, Trump ontsnapt aan de dood: dit is wat er is gebeurd
RTL

Oud-president Donald Trump zit midden in een campagnetoespraak als de kogels hem letterlijk om de oren vliegen. De Republikeinse presidentskandidaat wordt aan zijn rechteroor geraakt, maar komt verder met de schrik vrij. In het publiek valt een dode. Wat gebeurde er precies? Lees hier over de gebeurtenissen van minuut tot minuut.

18:03 uur (lokale tijd): Trump begint speech 
Om iets over zes uur 's avonds lokale tijd begint Trump een campagne-evenement in het plaatsje Butler, vlak buiten de grotere stad Pittsburgh in de staat Pennsylvania.

In aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen reist hij door het hele land om zijn aanhangers toe te spreken. Hij begint al snel te praten over zijn verkiezingsbelofte om illegale immigratie in de Verenigde Staten aan te pakken.

18:08 uur: Politie gewaarschuwd
Een man zou de aanwezige politie attenderen op een verdacht persoon op een dak. "Hij had een geweer. We konden hem duidelijk zien met een geweer", zegt de man later tegen de BBC. De man stelt dat hij minutenlang naar de schutter wees, maar dat de politie en geheime diensten geen actie ondernamen.

President Biden stelt onafhankelijk onderzoek in naar aanslag
Lees ook

President Biden stelt onafhankelijk onderzoek in naar aanslag

De 20-jarige schutter Thomas Matthew Crooks ligt op 120 tot 150 meter van Donald Trump, op het dak van een schuur. Hij heeft een AR-15-geweer in de hand, een semiautomatisch geweer dat al meerdere keren is gebruikt bij schietpartijen in de VS. Bekijk hier een video die RTL Nieuws eerder maakte over de AR-15, dat onder andere werd gebruikt om in 2022 een bloedbad aan te richten op een school in Uvalde, Texas.

Op de onderstaande foto is het dak van de schuur te zien (links), en de plek waar Trump zijn toespraak houdt (rechts). Op het dak vlak naast Trump zitten beveiligers, bewapend met sniper geweren.

18:11 uur: Schoten klinken, Trump grijpt naar z'n oor
"Die pijl laat het laagste cijfer van illegale immigratie naar ons land zien in de geschiedenis", zegt Trump tijdens zijn toespraak. Hij wijst naar een grafiek waarop het aantal mensen te zien is die illegaal de grens zijn overgestoken naar de Verenigde Staten.

"En toen nam de slechtste president in de geschiedenis van ons land het over. En kijk eens wat er met ons land gebeurde! Waarschijnlijk 20 miljoen mensen. En die grafiek is een beetje oud, die grafiek is een paar maanden oud. Als je echt iets verdrietigs wil zien, moet je kijken naar wat er gebeurde…"

Ineens klinken er drie schoten. Trump grijpt meteen naar zijn rechteroor en duikt naar de grond. Het publiek begint te schreeuwen. Dan volgen er nog eens zo'n vijf schoten, meldt The New York Times op basis van de beelden en geluidsopnamen van het incident. In de onderstaande video zie je het moment waarop er wordt geschoten.

Donald Trump is met bloed aan zijn oor van het podium weggevoerd op een campagnebijeenkomst in de Amerikaanse staat Pennsylvania.

Trump blijft precies een minuut op de grond. Een zwerm beveiligers verzamelt zich om hem heen. Naast Trump worden ook drie mensen uit het publiek door kogels geraakt. Zij bevinden zich tussen de oud-president en het dak waar de schutter op ligt, in de baan van de kogels. Een man overlijdt ter plekke, twee mannen raken zwaargewond.

Een eerstehulparts die als toeschouwer aanwezig is bij de campagnebijeenkomst probeert een van de mannen te helpen die door een kogel wordt geraakt. Het slachtoffer is er slecht aan toe, vertelt de arts later. "Hij had een schot in zijn hoofd. Er was veel bloed en hersens zichtbaar. Dus ik heb hem geholpen. Er komt een helikopter om hem te halen."

Op video's op sociale media is te zien dat er gewapende beveiligers op het dak liggen naast het podium waar Trump op staat. De beveiligers lijken de schutter al snel te zien, en schieten hem neer. In de onderstaande video zijn beelden te zien die een omstander maakte van de schutter.

CNN toont beelden die een omstander maakte van de man die op Donald Trump schoot.

18:12 uur: Trump steekt vuist in de lucht
Trumps beveiligers helpen hem om op te staan, gaan dicht om hem heen staan en steken hun armen in de lucht om te voorkomen dat de schutter Trumps hoofd nog eens kan raken. De presidentskandidaat bloedt aan zijn rechteroor. Hij steekt zijn vuist in de lucht. Het publiek joelt: "USA, USA, USA!" Trump wordt afgevoerd richting een auto.

18:14: Trump naar het ziekenhuis
Trump wordt door zijn beveiligers in een auto geduwd. De auto rijdt naar Butler Memorial Hospital, waar Trump wordt onderzocht.

18:45 uur: Campagneteam komt met reactie
Trump's campagneteam meldt dat het goed gaat met hem, en dat hij in een ziekenhuis is voor controle.

20:50 uur: Trump reageert
"Ik ben beschoten met een kogel die de bovenkant van mijn rechteroor doorboorde", schrijft Trump op zijn eigen sociale medium Truth Social. "Ik wist meteen dat er iets mis was, want ik hoorde een suizend geluid, geweerschoten en voelde meteen de kogel door mijn huid scheuren. Er was veel bloed, dus toen realiseerde ik me wat er aan de hand was."

De presidentskandidaat lijkt met de schrik vrijgekomen, maar dat geldt niet voor drie mensen uit het publiek. In zijn bericht op Truth Social condoleert Trump de familie van de man die is omgekomen.

Lees meer over
Donald TrumpAmerikaanse verkiezingenMoordaanslag TrumpVerenigde Staten