Migratiestroom

Strenge immigratiewet VS tegengehouden door Republikeinen: 'Trump profiteert van een crisis aan de grens'

Door Floor Brands··Aangepast:
Strenge immigratiewet VS tegengehouden door Republikeinen: 'Trump profiteert van een crisis aan de grens'
RTL

Republikeinen vragen er al decennia om: een strenger migratiebeleid. Nu lag deze dan eindelijk klaar. Strengere regels aan de grens en extra geld om migranten buiten de deur te houden. Toch hielden de Republikeinen in de Amerikaanse Senaat het voorstel tegen.

Na maanden onderhandelen kwamen de Democraten en de Republikeinen in de Senaat vorige week tot een akkoord. Dat Joe Biden erin meeging was een verrassing, tot grote woede van sommige linkse Democraten. Nog nooit eerder was een wetsvoorstel over immigratie zo hard als dit.

Strengste wetsvoorstel ooit

Zo'n 20 miljard dollar (18,5 miljard euro) was er vrijgemaakt voor de grensbewaking. Met deze wet zou er een mogelijkheid komen om de grens dicht te gooien, als er te veel mensen asiel aanvragen (5000 per dag). Migranten zouden minder makkelijk hun proces in de VS af kunnen wachten en juist makkelijker het land uitgezet worden. De grenspolitie kon met de wet rekenen op meer geld.

Senaat VS onthult wetsvoorstel over immigratiebeperking en Oekraïne
Lees ook

Senaat VS onthult wetsvoorstel over immigratiebeperking en Oekraïne

Een droombeleid voor de rechterflank zou je denken, die hier al jaren op wacht. Amerika-correspondent Erik Mouthaan: "Ik doe al meer dan 18 jaar verslag vanuit dit land en nog nooit lag er zo'n streng voorstel klaar." Presidentskandidaat Donald Trump ziet dat anders. Onder zijn druk is het scherpe migratiebeleid dan ook gesneuveld.

Campagne

Dat heeft alles te maken met de campagne van Donald Trump. Immigratie is een belangrijk onderwerp in de presidentsstrijd van de Republikein. De Verenigde Staten worstelen namelijk met een enorme toestroom. In een jaar tijd zijn er meer dan 2 miljoen immigranten het land ingekomen om asiel aan te vragen. Dat proces mogen zij vaak afwachten in de VS, waardoor opvangcentra in het land overlopen.

Donald Trump wijst daarbij herhaaldelijk naar het 'falende' beleid van de huidige president Joe Biden. "Trump profiteert van een crisis aan de grens", zegt Mouthaan. Als deze nieuwe wet erdoor zou komen - en daarmee een groot deel van die problemen worden opgelost - ziet de Amerikaanse kiezer misschien minder noodzaak om op Trump te stemmen.

Kritiek

Niet alle Republikeinen zijn het echter eens met de strategie van Trump. Zo zei de Republikeinse senator Mitt Romney eerder: "Het feit dat hij tegen Republikeinse senatoren en congresleden zou communiceren dat hij niet wil dat wij het grensprobleem oplossen, omdat hij Biden daarvan de schuld wil geven, is werkelijk verschrikkelijk."

Donald Trump zegt zelf dat het wetsvoorstel niet ver genoeg gaat. Als het aan hem ligt, gaat de grens van met de Verenigde Staten helemaal op slot. Volgens Erik Mouthaan totaal onhaalbaar: "De Verenigde Staten hebben zich te houden aan internationale verdragen, net zoals in Nederland. Dit compromis was een grote winst voor de Republikeinen, aangezien de Democraten eindelijk akkoord waren."

Het lijkt erop dat de rechterflank wil wachten tot Donald Trump weer in het Witte Huis zit. Mouthaan: "De verkiezingen zijn pas in november. Daarmee zeggen zij indirect dat ze een bijna jaar niets aan de migratiecrisis gaan doen." 

Volgens Joe Biden zijn 'Donald Trump en zijn Republikeinse vrienden' de enige reden waarom de grens nu niet beveiligd is.

Naast het strenge immigratiebeleid, ging dit wetsvoorstel óók over militaire hulp aan Oekraïne en Israël. Hiervoor was 60 miljard dollar (55,7 miljard euro) voor Oekraïne bestemd en 17,6 miljard (zo'n 16,3 miljard euro) voor Israël. De Senaat stemt later vandaag over deze steun.

Beluister onze podcast over Amerikaanse politiek

Erik Mouthaan en Sophie van der Meer praten je wekelijks bij over de Amerikaanse politiek. Beluister de laatste aflevering hier.

Lees meer over
Joe BidenDonald TrumpErik MouthaanRepublikeinse partijDemocratische Partij (Verenigde Staten)Amerikaanse senaatAmerikaanse verkiezingenVerenigde Staten