118 miljard dollar

Senaat VS onthult wetsvoorstel over immigratiebeperking en Oekraïne

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / APSenaat VS onthult wetsvoorstel over immigratiebeperking en Oekraïne
RTL

Democraten en Republikeinen in de Amerikaanse Senaat hebben een akkoord bereikt over een voorstel voor immigratiebeperking en hulp aan Oekraïne. Woensdag is de eerste stemming in de Senaat, alleen of die positief gaat uitpakken is nog niet helemaal zeker. Er wordt nog veel discussie verwacht, omdat onder andere Donald Trump tegen is.

Het wetsvoorstel, ter waarde van 118 miljard dollar, zo'n 110 miljard euro, omvat strengere immigratieregels, een eis van de Republikeinen om Amerikaanse militaire hulp aan Oekraïne goed te keuren. Over het miljardenpakket is maandenlang onderhandeld.

Migranten terugsturen

Het voorstel maakt het mogelijk om migranten aan de grens terug te sturen als er een week lang dagelijks vierduizend mensen aan de grens verschijnen. 

Als er dagelijks meer dan vijfduizend migranten de VS proberen binnen te komen, is het een vereiste om ze terug te sturen. Deze drempels liggen ver beneden de huidige aantallen migranten aan de grens met Mexico. Alleen al in december werden er bij de grens 302.000 migranten aangetroffen.

 Recordaantal migranten zuiden VS 'levensgroot probleem voor Biden'
Lees ook

Recordaantal migranten zuiden VS 'levensgroot probleem voor Biden'

Van het voorstel is 60 miljard dollar, 55,7 miljard euro, voor Oekraïne bestemd en 17,6 miljard, zo'n16,3 miljard euro, voor Israël. Daarnaast is er 20 miljard dollar, 18,5 miljard euro, vrijgemaakt voor maatregelen om de veiligheid aan de Amerikaanse grenzen te bewaken. 

Weerstand 

De Senaat houdt er woensdag zijn eerste stemming over, en kan op veel weerstand rekenen van zowel de Democraten als de Republikeinen. Zo vinden de Democraten het asielbeleid veel te streng, maar vinden Republikeinen de maatregelen juist niet ver genoeg gaan.

Het voorstel maakt het ook moeilijker om asiel te krijgen in de Verenigde Staten.

Biden voor voorstel

Mike Johnson, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, staat onder sterke druk van ultraconservatieve Republikeinen, die alleen strenge anti-immigratieregels willen, inclusief de bouw van een muur.

President Biden heeft opgeroepen om in te stemmen met het voorstel, zodat de nieuwe maatregelen zo snel mogelijk in gang gezet kunnen worden. 

Lees meer over
ImmigratieVerenigde Staten