'Hulp is cruciaal'

Oekraïne krijgt voorlopig laatste Amerikaanse steunpakket van 250 miljoen dollar

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / AnadoluOekraïne krijgt voorlopig laatste Amerikaanse steunpakket van 250 miljoen dollar
RTL

De Verenigde Staten maken het laatste restje van een eerder goedgekeurd steunpakket over aan Oekraïne. Het gaat om een pakket ter waarde van 250 miljoen dollar (225 miljoen euro). Oekraïne krijgt dit keer luchtafweergeschut, munitie en antitankwapens, maar het is de vraag hoe lang het duurt voordat het land nieuwe steun krijgt

Met deze steun is al het geld op dat het Congres eerder heeft goedgekeurd. Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is het daarom 'absoluut noodzakelijk' dat het Congres nu zo snel mogelijk in actie komt om een nieuw steunpakket goed te keuren.

Steun poreus

De Amerikaanse president Joe Biden zou graag een gezamenlijk pakket van 110 miljard dollar vrijmaken voor militaire, economische en humanitaire steun voor Oekraïne en Israël. Dat plan werd eerder deze maand geblokkeerd door Republikeinen in de Senaat.

Het is al maanden duidelijk dat de Amerikaanse steun voor Oekraïne poreus is. 

Oekraïne worstelt met aantrekken van soldaten: '2024 is erop of eronder'
Lees ook

Oekraïne worstelt met aantrekken van soldaten: '2024 is erop of eronder'

Intussen is Oekraïne ook niet langer zeker van Europese steun. De Hongaarse premier Viktor Orbán blokkeerde twee weken geleden tijdens een EU-top een nieuw steunpakket van 50 miljard euro voor de Oekraïners.

Hij zei dat dit hulpgeld niet van de gezamenlijke Europese begroting mag worden gehaald, maar dat lidstaten dit zelf moeten regelen.

Ambtenarensalarissen

De Oekraïense minister van Financiën Yulia Svyrydenko liet gisteren in een interview met de Financial Times weten dat steun van bondgenoten 'cruciaal' is. De hulp is 'urgent', zei Svyrydenko.

Oekraïne kampt met een begrotingstekort van 43 miljard dollar en Svyrydenko waarschuwde dat ambtenarensalarissen en pensioenen mogelijk niet meer uitbetaald kunnen worden als er niet snel meer steun komt.

Op het slagveld kampt Oekraïne met meer problemen. Het leger heeft zware verliezen geleden en het blijkt niet makkelijk om nieuwe soldaten te vinden.

Noodgedwongen zijn veel gezinnen niet samen bij het traditionele feest omdat één of meerdere gezinsleden in het leger zitten.
Lees meer over
Joe BidenOorlog in OekraïneOekraïneVerenigde Staten