Hongarije ligt dwars

Alle EU-landen eens over miljardensteun voor Oekraïne, op één na: 'Praten volgend jaar verder'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Jonas RoosensAlle EU-landen eens over miljardensteun voor Oekraïne, op één na: 'Praten volgend jaar verder'
RTL

26 van de 27 EU-lidstaten zijn het eens over een steunpakket van 50 miljard euro voor Oekraïne, maar omdat Hongarije dwars ligt is er nog geen groen licht voor het geld. "We wisten dat het een moeilijke top zou worden", zei demissionair premier Mark Rutte vannacht in Brussel. Begin volgend jaar praten de landen verder.

De vergadering in de Europese hoofdstad duurde tot bijna 03.00 uur vannacht. Toen kwam demissionair premier Mark Rutte naar buiten met het nieuws dat er nog géén besluit is genomen over miljarden voor Oekraïne.

De zaal uit

"Het goede nieuws is dat we een akkoord hebben bereikt over toetredingsonderhandelingen voor Oekraïne", zei Rutte vannacht. De premier had verwacht dat het 'hard werken' zou worden, maar door een slimme truc van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz konden de Europese landen toch unaniem instemmen.

De dwarsliggende Hongaarse premier Viktor Orbán liep even de zaal uit toen er gestemd moest worden.

Hoe dat ging, legt politiek verslaggever Floor Bremer in deze video uit:

De EU kon unaniem stemmen zonder aanwezigheid van Orbán door een slimme truc.

Nadat de eerste horde – over een eventueel EU-lidmaatschap van Oekraïne – gisteren genomen werd, moest er over het geld gepraat worden. 'Door de opstelling van Orbán wisten we dat het moeilijk zou worden', zei Rutte tegen RTL Nieuws. 

'Beste om de tijd te nemen'

"We hebben vanavond intensief gesproken. 26 landen zijn het eens, maar er is nog geen akkoord van Hongarije." Volgens Rutte is het 'op dit moment even het beste om de tijd te nemen'. De landen praten daarom niet morgen, maar pas begin volgend jaar verder over het steunpakket.

Waarom liep Orbán niet ook gewoon even de zaal uit toen er over het geld gestemd moest worden? "Dat ging niet, ik weet niet precies hoe dat technisch werkt", vertelde Rutte.

Rutte is positief dat er volgend jaar groen licht komt voor het steunpakket, zegt hij in de video hieronder:

'Ik denk dat we eruit komen'

Andere Europese landen had geprobeerd Orbán te paaien door hem 10,2 miljard euro uit EU-fondsen toe te zeggen. De hoop was dat hij daarna in zou stemmen met een steunpakket aan Oekraïne.

Hoewel het vannacht niet gelukt is, heeft Rutte goede hoop voor het vervolgoverleg in januari. "Ik denk dat we er dan uit komen."

Wanneer de top precies plaatsvindt, is nog niet duidelijk. Volgens Rutte is er geen haast. "Het is niet zo dat Oekraïne meteen nu zonder geld zit."

Orbán blijft ondanks vrijgegeven miljarden dwarsliggen over EU-steun Oekraïne
Lees ook

Orbán blijft ondanks vrijgegeven miljarden dwarsliggen over EU-steun Oekraïne

Nederland is sinds het begin van de oorlog in Oekraïne in de EU één van de aanjagers van financiële bijstand. In de Tweede Kamer was er deze week even commotie over het geld dat Nederland aan het land moet blijven geven.

Rutte zette toen zijn hakken in het zand. Uiteindelijk stemde een meerderheid van de Tweede Kamer in met blijvende steun voor Oekraïne.

Bekijk hier de discussie in de Kamer over de Nederlandse bijdrage voor Oekraïne:

Rutte dreigde op te stappen als er vanuit Nederland geen steun voor Oekraïne zou zijn.

De 50 miljard aan EU-geld bestaat voor 17 miljard euro aan giften en 33 miljard euro aan leningen, zei Rutte vannacht. De demissionair premier spreekt van een 'kleine schade' voor de Nederlandse schatkist.

Het zou de Nederlandse staat volgens de demissionair premier 50 tot 70 miljoen per jaar meer kosten dan gepland. "Dat valt bijna weg in de plooien", zei hij vannacht. Bovendien zou een flink deel van het geld bestemd zijn voor migratie, een belangrijk punt voor Nederland.

Lees meer over
Mark RutteViktor OrbánEuropese UnieOorlog in OekraïneOekraïneHongarije